ΑΘΗΝΑ
23:06
|
02.05.2024
«Η Ευρώπη είναι στο χείλος της πολεμικής ψύχωσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία και πιστεύει, ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο τη Δευτέρα σε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο.

«Η Ουγγαρία είναι υπέρ της ειρήνης. Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατό. Δυστυχώς, η πολεμική ρητορική είναι εξαιρετικά ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή του στρατοπέδου ειρήνης. Εμείς στο στρατόπεδο ειρήνης αποδίδουμε μεγάλη σημασία για το ρόλο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές σας προσπάθειές. Σας είμαστε ευγνώμονες για το ειρηνευτικό σας σχέδιο και ελπίζουμε, ότι θα αποτελέσει τη βάση για συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της ειρήνης στην περιοχή μας», δήλωσε ο Σιγιάρτο σε συνάντηση με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών. Ο κορυφαίος Ούγγρος διπλωμάτης δημοσίευσε ένα βίντεο από την έναρξη της συνομιλίας στη σελίδα του στο Facebook.

Καθ’ οδόν προς το Πεκίνο την Κυριακή, είπε ότι «η Ευρώπη καταλαμβάνεται από πολεμική ψύχωση, επομένως οι προσπάθειες για την υποστήριξη της ειρήνης είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πρέπει να ενισχύονται συνεχώς. Υποστηρίζουμε το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Κίνα για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή επιδιώκει την ειρήνη και δεύτερον, επειδή υπάρχει. Τέλος, υπάρχει κάτι που δεν στοχεύει στη συνέχιση του πολέμου [στην Ουκρανία] αλλά στον τερματισμό του», επισημαίνοντας ότι σχεδίαζε επίσης να συναντηθεί με τον Διευθυντή του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Γουάνγκ Γι.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε έγγραφο με προτάσεις για πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Περιλαμβάνει 12 σημεία: εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων και ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των χωρών, διευθέτηση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και άρνηση επιβολής μονομερών κυρώσεων χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε δημοσιευμένο έγγραφο, η Κίνα ανέφερε, ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις ήταν ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές να στηρίξουν τη Μόσχα και το Κίεβο, να κινηθούν μεταξύ τους, καθώς και να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα