Είναι πλέον επίσημο: Ο δεύτερος γύρος των τουρκικών προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, επειδή κανένας από τους υποψήφιους δεν κατόρθωσε να πάρει πάνω από το 50% των ψήφων.
Την απόφαση ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το απόγευμα, ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας, Αχμέτ Γενέρ.
Όπως τόνισε, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε μία μικρή ανάσα πριν την εκλογή από τον πρώτο γύρο καθώς συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων.
Πίσω του με διαφορά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες παρέμεινε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που πήρε το 44,88% των ψήρων.
Απομένουν ωστόσο ως αργά απόψε να καταμετρηθούν άλλες περίπου 35.000 ψήφοι που δεν αναμένεται να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες που στήθηκαν εντός Τουρκίας μετρήθηκε στο 88,92% ενώ η συμμετοχή για τους Τούρκους που ψήφισαν στο εξωτερικό ανήλθε στο 52,69%.
Η Ρεπούμπλικα βλέπει νικητή τον Ερντογάν
Στο φόντο αυτών των αποτελεσμάτων, αναλυτές της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε δυο εβδομάδες.
Τονίζουν πως η ισχύς του απερχόμενου προέδρου βασίζεται στο ότι έχει υπό τον έλεγχό του τα Μέσα Ενημέρωσης, τον κρατικό μηχανισμό και στο ότι στηρίζεται, επίσης, σε μια θρησκευτική βάση που του είναι απόλυτα πιστή.
Παράλληλα, η La Repubblica υπογραμμίζει ότι «η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης -όπως συνέβη συχνά και στο παρελθόν- αλλά σήμερα στην πρωτεύουσα επικρατεί κούραση και απογοήτευση» διότι «στον ορίζοντα διαφαίνονται δυο εβδομάδες νέων εντάσεων τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί και ο δρόμος για την αντιπολίτευση είναι ανηφορικός».
Η ίδια ιταλική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος πρόσκειται στις υπερεθνικιστικές θέσεις των Γκρίζων Λύκων, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου».
Από την άλλη, υπενθυμίζει ότι «ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατάφερε να ενώσει όλη την αντιπολίτευση σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό μέτωπο, συγκεντρώνοντας ποσοστό που κανένας αντίπαλος του Ερντογάν δεν είχε πετύχει, παρά τον ολικό έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης από μέρους της κυβέρνησης».
Το μέχρι τώρα συμπέρασμα της La Repubblica είναι ότι «στην Τουρκία οι πολίτες φαίνεται να ψήφισαν, κυρίως, βάσει της ιδεολογικής τους ταυτότητας», ενώ ο συγγραφέας Μουσταφά Αϊκόλ συμπληρώνει πως «καμία οικονομική δυσκολία, κανένας σεισμός, δεν απομακρύνει, τελικά, τους ψηφοφόρους από τον “μεγάλο ηγέτη” με τον οποίο ταυτίζονται».