ΑΘΗΝΑ
07:45
|
15.11.2024
Η νυν πρόεδρος της Μολδαβίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζεται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μολδαβία θα μπορούσε να τερματίσει τη συμμετοχή της στην αποτελούμενη από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), αποκάλυψε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Ιγκόρ Γκρόσου. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι προετοιμάζεται ήδη ένα νομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση του Κισινάου από την ομάδα.

Μιλώντας στο μολδαβικό μέσο ενημέρωσης NewsMaker σήμερα, ο Γκρόσου είπε ότι ξεκινά «τη διαδικασία αποχώρησης της Μολδαβίας από τη διακοινοβουλευτική συνέλευση της ΚΑΚ». Πρόσθεσε ότι είναι το «πρώτο βήμα προς την έξοδο από την κοινοπολιτεία».

Σύμφωνα με όσα είπε, ο Γκρόσου έχει ήδη συζητήσει την πρότασή του με πολίτες, με το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης και την Πρόεδρο της χώρας, Μάγια Σάντου.

Σύμφωνα με το NewsMaker, ο Γκρόσου είπε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει την πρωτοβουλία του στον Πρωθυπουργό Ντόριν Ρέσιαν και να προετοιμάσει ένα νομοσχέδιο στο εγγύς μέλλον.

«Αφού ο ιδρυτής της ΚΑΚ, η Ρωσία, επιτέθηκε βάρβαρα στην Ουκρανία, αυτή η οργάνωση δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται κοινοπολιτεία», υποστήριξε.

Η Κοινοπολιτεία ιδρύθηκε στα τέλη του 1991. Ο οργανισμός αποτελείται προς το παρόν από 11 κράτη: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν.

Μιλώντας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RIA Novosti και Rossiya 24 στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να γίνει μια νέα «αντι-Ρωσία», όπως η Ουκρανία.

Υποστήριξε ότι η Δύση είχε καταφέρει να εγκαταστήσει μία πειθήνια πρόεδρο στο τιμόνι της χώρας «μέσω κάποιων πολύ περίεργων μεθόδων, κάθε άλλο από ελεύθερες και δημοκρατικές [αυτές]».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Σάντου «σπεύδει προς το ΝΑΤΟ» και δεν αντιτίθεται στην προοπτική συγχώνευσης της Μολδαβίας με τη γειτονική Ρουμανία.

Ο προκάτοχος της Σάντου, Ίγκορ Ντοντόν, προειδοποίησε επίσης τον Ιανουάριο ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να μετατραπεί σε «κρέας στα κανόνια» του δια αντιπροσώπων πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram, ο Ντοντόν κατηγόρησε τη νυν Πρόεδρο ότι έφερε τη χώρα κοντά στο ΝΑΤΟ ενόσω «ενεργούσε κατ’ εντολή των υπερπόντιων αφεντών». Ο πρώην ηγέτης ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν αντίθετη με την πολιτική ουδετερότητας που κατοχυρώνεται από το σύνταγμα της Μολδαβίας, καθώς και απέναντι στη βούληση του μολδαβικού λαού, όπως την αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας στον δυτικό Τύπο νωρίτερα εκείνο τον μήνα, η Σάντου αποκάλυψε ότι «υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση» σε εξέλιξη στο Κισινάου «για την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, εάν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ή αν πρέπει να είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης συμμαχίας».

Η Μολδαβία συνεργάστηκε ενεργά με το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, στέλνοντας στρατεύματα για να συμμετάσχουν στην νατοϊκή KFOR στο Κόσοβο.

Η χώρα έλαβε επίσης το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Συνταγή γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή η νέα κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Ντέιβιντ Χιρστ

Τραυματίες δύο 15χρονοι στο Μπέιτ Φούρικ της Δυτικής Όχθης από ισραηλινά πυρά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα