ΑΘΗΝΑ
08:29
|
18.05.2024
Ο νεοσύστατος συνασπισμός θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν θα αμφισβητηθούν από τη Γερουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το Reuters, τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της Ταϊλάνδης συμφώνησαν στο να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τη χθεσινή εκλογική επιτυχία τους απέναντι στους υποστηριζόμενους από τον στρατό αντιπάλους τους, οι οποίοι ήλεγχαν την κυβέρνηση για σχεδόν μια δεκαετία.

Τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στις εκλογές της Κυριακής είναι το κόμμα Move Forward και το κόμμα Phey Thai.

Τα δύο κόμματα έχουν μπροστά τους αρκετές προκλήσεις όσον αφορά τη συγκέντρωση αρκετής υποστήριξης σε ένα πολιτικό περιβάλλον που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από τον στρατό.

Ο νεοσύστατος συνασπισμός θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν θα αμφισβητηθούν από τη Γερουσία, η οποία έχει διοριστεί από τη χούντα και η οποία είναι επιφορτισμένη με την ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό.

Παραδοσιακά, οι συντηρητικοί γενικά ευνοούνται από τους στρατιωτικούς, ωστόσο, ο συνασπισμός ελπίζει να πετύχει μια αλλαγή.

Ο Πίτα Λιμτζαροενράτ, ο 42χρονος επικεφαλής του Move Forward πρότεινε τον σχηματισμό μιας συμμαχίας έξι κομμάτων που θα εξασφάλιζε 309 έδρες, υποδεικνύοντάς τον ως πρωθυπουργό. Ωστόσο, απαιτούνται 376 έδρες για να εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Λιμτζαροενράτ είπε ότι όλες οι πλευρές στη Γερουσία της Άνω Βουλής θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα στο να κιηθούν ενάντια σε αυτό.

«Δεν ανησυχώ, αλλά δεν είμαι απρόσεκτος», είπε στους δημοσιογράφους.

«Θα είναι πολύ βαρύ τίμημα αν κάποιος σκέφτεται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ή να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας».

Το Pheu Thai συντάχθηκε με την πρόταση του Πίτα και του ευχήθηκε καλή τύχη στις προσπάθειές του να γίνει πρωθυπουργός.

«Το Pheu Thai δεν έχει σχέδιο να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση», είπε ο ηγέτης του, Τσονλανάν Σρικάου, σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να ακυρωθεί ο συνασπισμός τους από την Άνω Βουλή, είπε: «Καταρχήν, οι γερουσιαστές θα πρέπει να σεβαστούν τη φωνή του λαού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα