ΑΘΗΝΑ
15:51
|
03.05.2024
Σήμερα εκδικάζεται η εισαγγελική έφεση, η οποία παρατείνει τη δοκιμασία των εθελοντών διάσωσης προσφύγων με αβάσιμες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας θα εκδικάσει εισαγγελική έφεση που θα μπορούσε να οδηγήσει την υπόθεση πλημμελημάτων κατά των εθελοντών διάσωσης προσφυγισσών/-ύγων Σάρα Μαρντίνι και Σον Μπάιντερ  πίσω στο δικαστήριο για νέα δίκη. Ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας, η Αντριάνα Τιντόνα, ερευνήτρια Μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Η Σάρα Μαρντίνι και Σον Μπάιντερ  δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν δικαστεί για το έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρείχαν απλώς εθελοντικό έργο στην ελληνική ακτογραμμή, βοηθώντας προσφύγισσες/-όσφυγες και μετανάστριες/-άστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα, όταν συνελήφθησαν το 2018. Αρκετές/-οί υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν ομοίως ποινικοποίηση για το έργο τους με προσφύγισσες/-όσφυγες και μετανάστριες/-άστες, ενώ η υπόθεση αυτή έχει ήδη ανατριχιαστικό αντίκτυπο, που μπορεί να αποτρέψει και άλλα άτομα από το να κάνουν το ίδιο. Αυτή η έφεση απλώς παρατείνει ακόμα περισσότερο τη δοκιμασία στην οποία έχουν υποβληθεί η Sarah και ο Seán. Τα πλημμελήματα που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και πλαστογραφία που μπορούν να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 8 ετών. Επιπλέον, οι δύο ανθρωπιστές υπόκεινται σε συνεχιζόμενη έρευνα από το 2018 για αβάσιμες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Υπενθυμίζεται πως ο Σον Μπάιντερ είναι εκπαιδευμένος δύτης διάσωσης και η Σάρα, Σύρια προσφύγισσα και ακτιβίστρια, η ιστορία της οποίας ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβήτριες».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άλλη μια φορά τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον της Σάρα και Σον. «Όχι μόνο βασίζονται σε μια καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας κατά της λαθρεμπορίας, αλλά δεν στηρίζονται επίσης σε κανένα απολύτως στοιχείο», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Σον Μπάιντερ δήλωσε: «Τον Ιανουάριο οι τρεις δικαστές του εφετείου και ο εισαγγελέας συμφώνησαν ότι το κατηγορητήριο εναντίον μας πρέπει να απορριφθεί. Σωστά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε δικαίωμα να μας απευθύνονται σε γλώσσα που καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι απαραίτητο για μια δίκαιη δίκη και για ένα κράτος δικαίου. Τώρα, ένας άλλος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής. Πλέον βρισκόμαστε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα λάβουμε δίκαιη δίκη και ότι το δικαστήριο θα επικυρώσει την απόφαση για την απόρριψη του κατηγορητηρίου εναντίον μας. Αλλά αν το Ανώτατο Δικαστήριο πάρει το μέρος του εισαγγελέα, τότε φοβόμαστε ότι στερούμαστε το δικαίωμά μας σε μια δίκαιη δίκη». 

Η ακρόαση της αίτησης αναίρεσης ξεκινά σήμερα 16 Μαΐου 2023, αν και το δικαστήριο δεν αναμένεται να εκδώσει απόφαση την ίδια ημερομηνία. Η Σάρα Μαρντίνι και ο Σον Μπάιντερ δεν θα είναι παρόντες στην ακροαματική διαδικασία. 

Τον Ιανουάριο του 2023, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου διαπίστωσε διαδικαστικά προβλήματα στη σχετική κλήτευση, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης μετάφρασης. Η απόφαση του Εφετείου είχε αποτέλεσμα την ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος και την απόρριψη της σχετικής υπόθεσης κατά της Σάρα και του Σον. Τον Φεβρουάριο του 2023, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης. 

Σε περίπτωση που η εισαγγελική έφεση ευδοκιμήσει, η δίκη για τα πλημμελήματα θα ξεκινήσει εκ νέου, και η παραγραφή των εν λόγω κατηγοριών θα παραταθεί κατά τρία έτη. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα