ΑΘΗΝΑ
06:13
|
17.05.2024
Στις αρχικές της αξιολογήσεις έκρινε την κίνηση ως μη «επιθυμητή», αλλά πιέστηκε μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών να προχωρήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Άπλυτα» της εν εξελίξει νέας τραπεζικής κρίσης βγάζει στη φόρα η USB, καθώς κατά τη διάρκεια κατάθεσης, χθες Τρίτη, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, εκπρόσωποι της Τράπεζας άφησαν να εννοηθεί ότι εξαναγκάστηκαν στην εξαγορά της Credit Suisse.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η UBS δέχθηκε πιέσεις να αγοράσει εσπευσμένα την ανταγωνιστική Credit Suisse σε μια συμφωνία που δεν επιθυμούσε, καθώς η παγκόσμια τραπεζική κρίση επιδείνωσε τα οικονομικά της τελευταίας και ώθησε τις αρχές να λάβουν γρήγορα μέτρα.

Όπως υποστηρίζουν πηγές της Τράπεζας, η UBS, είχε στην διάθεσή της λιγότερες από τέσσερις ημέρες, για να διεξαγάγει τον απαραίτητο έλεγχο στα στοιχεία της Credit Suisse, χρονικό διάστημα που κρίνεται ιδιαίτερα ασφυκτικό, δεδομένων των προβλημάτων που αυτή αντιμετώπιζε και του βάρους των 17δισ. δολαρίων που επέφερε η εξαγορά.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να εξαγοράσει τον μικρότερο αντίπαλό της αφού ο τελευταίος είχε περάσει μια δύσκολη χρονιά.

Το ενδιαφέρον της UBS για την αγορά της Credit Suisse ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η ad hoc επιτροπή στρατηγικής του διοικητικού της συμβουλίου εξέτασε την προβληματική κατάσταση της αντιπάλου της, σύμφωνα με την χθεσινή κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η διοίκηση της Τράπεζας προχώρησε σε προκαταρκτική αξιολόγηση των συνεπειών μιας εξαγοράς της Credit Suisse, την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή Στρατηγικής στις 19 Δεκεμβρίου.

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Στρατηγικής και το διοικητικό συμβούλιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο εξαγοράς δεν ήταν «επιθυμητό» και συνέστησαν περαιτέρω έρευνα προκειμένου να προετοιμαστούν για ένα σενάριο στο οποίο η Credit Suisse θα βρισκόταν σε τέτοια δύσκολη κατάσταση που οι ρυθμιστικές αρχές θα ζητούσαν  από την UBS να παρέμβει.

Η UBS δήλωσε ότι πραγματοποίησε οικονομικές αναλύσεις από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαρτίου και αξιολόγησε νομικές πλευρές και πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων ανησυχιών, καθώς και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια, σε περίπτωση που οι αρχές πρότειναν μια εξαγορά.

Από τον Δεκέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου, στελέχη της Credit Suisse είχαν επίσης συζητήσει με την κυβέρνηση σχετικά με τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης με την UBS, όπως προκύπτει από την κατάθεση της Τράπεζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι συμβουλεύει το ΔΝΤ τις ΗΠΑ στο εμπόριο με την Κίνα

Temu: Καταγγελίες από 17 Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μείωση παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο

Παραίτηση του Προέδρου του ΕΛΓΟ λόγω πίεσης για υπογραφές απευθείας αναθέσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα