ΑΘΗΝΑ
22:49
|
03.05.2024
Η για 44 μέρες πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε επίσης τις δυτικές ηγεσίες να μην συνεργαστούν με την Κίνα σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρους κάλεσε από την Ταϊβάν για ένα «οικονομικό ΝΑΤΟ» που θα αντιμετωπίσει την Κίνα. Η Τρας προέτρεψε τη Δύση «να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα σε όλους τους τομείς», μιλώντας σε εκδήλωση ενός think tank στο Ταϊπέι.

«Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε ουσιαστική αποτροπή χωρίς “hard power”», είπε η Τρας, μιλώντας στο Prospect Foundation, ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης του Ταϊπέι. «Αν σκοπεύουμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πρέπει να σοβαρέψουμε τα πράγματα στην αμυντική συνεργασία», πρόσθεσε.

Η Τρας – η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για μόλις 44 ημέρες πέρυσι – υποστήριξε ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι θα προκαλούσε «οικονομικό πόνο» και θα γινόταν αισθητή από «τους λαούς μας σε όλο τον ελεύθερο κόσμο». Υποστήριξε ότι αυτό θα απαιτούσε ένα «οικονομικό ΝΑΤΟ», με το οποίο τα δυτικά κράτη θα συντονίσουν την οικονομική πίεση κατά της Κίνας για να αντιμετωπίσουν αυτό που ονόμασε «μπούλινγκ σε μεγάλη κλίμακα» εκ μέρους του Πεκίνου.

Η Τρας κάλεσε επίσης τις δυτικές ηγεσίες να μην συνεργαστούν με την Κίνα σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Η Τρας υποστήριξε ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα «δεν λένε την αλήθεια», κάνοντας λόγο για αδιαφανή στάση του Πεκίνου κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Η Κίνα χαρακτήρισε την Τρας «αποτυχημένη πολιτικό», σχολιάζοντας καυστικά το πενθήμερο ταξίδι της στην Ταϊβάν, το οποίο χαρακτήρισε «προκλητικό».

«Η πρόσφατη επίσκεψη της Βρετανίδας πολιτικού Λιζ Τρας στην Ταϊβάν είναι μια επικίνδυνη πολιτική παράσταση που δεν θα κάνει παρά μόνο κακό στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της πρεσβείας του Πεκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της “Μίας Κίνας” θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις Κίνας-ΗΒ».

Η Κίνα έχει συχνά αντιρρήσεις για συναντήσεις μεταξύ δυτικών πολιτικών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων από την Ταϊβάν. Πέρυσι, το Πεκίνο πραγματοποίησε αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό του νησιού και διέκοψε την επικοινωνία με την Ουάσιγκτον μετά από επίσκεψη στην Ταϊβάν της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Το Πεκίνο εξοργίστηκε επίσης όταν ο ηγέτης της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν συναντήθηκε με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι στην Καλιφόρνια νωρίτερα φέτος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσημα αναγνωρίζει την αρχή της Μίας Κίνας, η οποία δηλώνει ότι υπάρχει μόνο μία πραγματική κινεζική κυβέρνηση, αλλά το Λονδίνο διατηρεί ανεπίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊπέι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα