ΑΘΗΝΑ
12:08
|
25.04.2024
Από την Ταϊπέι η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ζήτησε σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να αντληθούν αρκετά διδάγματα για την Ταϊβάν, καθώς η εξελισσόμενη σύρραξη δείχνει πώς ένας μικρότερος στρατός μπορεί να αντισταθεί σ’ έναν μεγαλύτερο, δήλωσε χθες Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

«Αντλήσαμε αρκετά σημαντικά διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας», τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο για την άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση ενδεχόμενης κινεζικής εισβολής. Ένα από αυτά είναι πως «με ασύμμετρους πόρους, τακτικές και τεχνικές, μια μικρότερη δύναμη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι μιας πιο ισχυρής», πρόσθεσε.

Εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και εφοδιασμένες από διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις όχι μόνο μπόρεσαν να αντισταθούν στην επίθεση της Ρωσίας και να μην επιτρέψουν την κατάληψη της χώρας αλλά και να ανακαταλάβουν τμήματά της που είχαν κυριεύσει οι Ρώσοι, τόνισε ο Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι η προμήθεια όπλων από αμερικανικά αποθέματα στην Ταϊπέι -όπως έγινε με την Ουκρανία- είναι «κρίσιμης σημασίας στις προσπάθειές μας να παρέχουμε στην Ταϊβάν ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί».

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν την πρωτοβουλία και ελπίζουμε να έχουμε μια δράση εδώ στο εγγύς μέλλον», είπε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Νωρίτερα αυτό το μήνα το Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει όπλα αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.

Σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα ζήτησε και η Λιζ Τρας

Την ίδια ώρα σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας ζήτησε η πρώην Βρετανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας, που έφθασε στην Ταϊπέι για πενθήμερη επίσκεψη, χθες Τρίτη.

«Οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να καταστήσουν σαφές στο Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και άλλες επιπτώσεις εάν επιτεθεί στην Ταϊβάν», δήλωσε η για μόλις 44 ημέρες πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Πεκίνο θα προτιμούσε να καταλάβει την Ταϊβάν με τρόπο που δεν θα περιλαμβάνει την χρήση βίας, αλλά ότι σίγουρα είναι διατεθειμένο να φτάσει και σε αυτό το σημείο.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όσοι από εμάς πιστεύουμε στην ελευθερία και τη δημοκρατία, είναι να βεβαιωθούμε ότι η Ταϊβάν προστατεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο και η κινεζική κυβέρνηση θα καταλάβει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αποπειραθεί την κατάληψη της Ταϊβάν με τη βία», είπε.

Μιλώντας για την γεωπολιτική στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, η πρώην Βρετανή πρωθυπουργός, είπε σε δημοσιογράφους ότι απαιτείται μια πιο επίσημη συμμαχία ασφαλείας, τύπου ΝΑΤΟ, από τα τρέχοντα σύμφωνα όπως το AUKUS και το Quad για να διασφαλιστεί η περιφερειακή ασφάλεια και κάλεσε επίσης την Ομάδα των Επτά εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστούν για να ασκήσουν πιο συντονισμένη οικονομική πίεση στο Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα