ΑΘΗΝΑ
21:52
|
08.05.2024
Ο κυβερνήτης της Μοντάνα δείχνει να παίζει το ρόλο του «λαγού» όχι μόνον σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη εφαρμογή αλλά και άλλες εφόσον κριθεί «απαραίτητο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 62χρονος Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Μοντάνα, Γκρεγκ Τζιανφόρτε κατάφερε σήμερα να εξασφαλίσει τα «15 λεπτά διασημότητας» στα διεθνή ΜΜΕ επειδή ενεργοποίησε με την υπογραφή του νομοσχέδιο που ψήφισε νωρίτερα, με 54 ψήφους υπέρ και 43 κατά, η πολιτειακή βουλή με το οποίο θα απαγορεύεται η χρήση της εφαρμογής TikTok από τους κατοίκους της πολιτείας.

Διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν σχεδόν με μία αίσθηση λαγνείας να αναπαράγουν τις ψυχροπολεμικές δηλώσεις του συντηρητικού κυβερνήτη. Ειδικά το σκέλος που ανέφερε πως αποφάσισε να υπογράψει το νομοσχέδιο για να προστατεύσει «τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Τι απαγορεύει ο πρώτος του είδους νόμος για πολιτεία των ΗΠΑ;

Εν ολίγοις, απαγορεύει στις πλατφόρμες εφαρμογών  να προσφέρουν στους κατοίκους της Μοντάνα το TikTok από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέπεται πλέον στο Tiktok να δραστηριοποιείται στην τέταρτη σε μέγεθος πολιτεία των ΗΠΑ. Για κάθε ημέρα που η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, οι πάροχοι εφαρμογών (και όχι οι χρήστες) θα πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο 10.000 δολάρια. Όσοι χρήστες έχουν ωστόσο εγκαταστήσει ήδη την εφαρμογή, δεν επηρεάζονται.

Επομένως; Ποιος είναι ο στόχος;

Να αποτραπεί η χρήση της εφαρμογής σε νέους (ηλικιακά και μη) χρήστες του Ιντερνετ στις ΗΠΑ; Να λειτουργήσει η συγκεκριμένη απαγόρευση πειραματικά και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες «για το καλό της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» να απαγορευτεί παντού στη χώρα; Ή να δοκιμαστούν οι αντιστάσεις των τεχνολογικών ομίλων Google και Apple που προσφέρουν τις εφαρμογές αυτές στα λειτουργικά τους συστήματα;

Αν και πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν πως θα υπάρξουν προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης, αφού τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που αναρωτιούνται εάν ο κυβερνήτης της Μοντάνα είναι όντως σε θέση να κάνει αυτό που απειλεί και αυτό που υπαινίσσεται πως επιδιώκει σε επόμενη φάση, μιας που ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να «διευρύνει το νομοσχέδιο» και σε άλλες εφαρμογές Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ώστε να αντιμετωπίσει «ορισμένες τεχνικές και νομικές ανησυχίες».

Το θέμα όμως είναι μπορεί ο κυβερνήτης της Μοντάνα όντως να επιβάλλει την απαγόρευση που σήμερα υπέγραψε;

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μοντάνα, Όστιν Κνάντσεν υπέδειξε ως τρόπο εφαρμογής της τα μέσα που χρησιμοποιούνται σήμερα για να περιοριστούν οι διαδικτυακές εφαρμογές τζόγου.

Ωστόσο, ειδικοί κυβερνο-ασφάλειας μιλώντας στο republicworld.com εκτίμησαν πως πέρα από το πρόστιμο (που είναι σταγονίδιο στην τεράστια δεξαμενή κερδών πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών του αναστήματος της Google και της Apple) δεν υπάρχει άλλο κίνητρο που να τις κάνει να «συμμορφωθούν». Θα είναι, λένε, «εξαιρετικά δύσκολο εάν όχι αδύνατο να εφαρμοστεί ο νόμος επαρκώς».

Επισημαίνουν επίσης πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «τίποτε ισοδύναμο» σε σχέση με τον τύπο ελέγχου του Διαδικτύου που ασκούν κυβερνήσεις σε πολίτες τους με τον τρόπο που το κάνει η Κίνα στους δικούς της. Όσο για τις εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιών; Αυτές είναι ήδη στο απυρόβλητο και δεν φαίνεται να μπορεί να τις αγγίξει κανείς, καθώς ως
«χορηγοί» και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων έχουν πάρει τα μέτρα τους από τώρα. Είναι χαρακτηριστικό  ότι οι βουλευτές ξανάγραψαν τον νόμο απαγόρευσης της εφαρμογής  TikTok έπειτα από υποδείξεις λομπίστα του τηλεπικοινωνιακού ομίλου AT&T που τους επισήμανε «με τρόπο» πως το νομοσχέδιο «δεν ήταν δυνατόν να τεθεί σε εφαρμογή» δίχως «προσαρμογές».

Στο μεταξύ, ούτε η Apple, ούτε η Google έκαναν οιοδήποτε σχόλιο υπέρ ή κατά του νόμου στην Μοντάνα.

Εκπρόσωπος του δικτύου τεχνολογίας αιχμής TechNet που συνδέει με έναν τρόπο διευθύνοντες συμβούλους πανίσχυρων εταιριών του χώρου δήλωσε πως τα καταστήματα (πλατφόρμες) εφαρμογών εταιριών όπως η Google (Google Play)  και της Apple θα μπορούσαν «ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον» να εφαρμόσουν την απαγόρευση αν και προς το παρόν δεν έχουν την δυνατότητα θα θέσουν γεωγραφικούς θεσμούς στην παροχή της υπηρεσίας («geofence») από πολιτεία σε πολιτεία. Υποστήριξε δηλαδή πως θα ήταν ως εκ τούτου αδύνατο να αποτρέψουν οι εταιρίες Google και Apple το κατέβασμα της εφαρμογής TikTok ειδικά στην πολιτεία της Μοντάνα. Πρόσθεσε δε πως θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα της εταιρίας που διαχειρίζεται την εφαρμογή το εάν θα μπορεί να «κατεβαίνει» σε μία περιοχή ή χώρα και όχι της εταιρίας που έχει το κατάστημα διάθεσης των εφαρμογών, όπως π.χ. το Google Play.

Με άλλα λόγια, ο κυβερνήτης της Μοντάνα δείχνει να παίζει το ρόλο του «λαγού» όχι μόνον σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη εφαρμογή αλλά και άλλες εφόσον μελλοντικά αυτό κριθεί «απαραίτητο» και κορυφωθεί επικίνδυνα ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, Δύσης και Ανατολής…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Η ιστορία περιλαμβάνει πολυάριθμους αγώνες των εργαζομένων κατά του καπιταλισμού. Μόνο στη Ρωσία, όμως, οι δράσεις αυτές πήραν τόσο εκτεταμένο χαρακτήρα.
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Σημαντική καινοτομία στη βιολογία με το σύστημα AlphaFold3

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα