ΑΘΗΝΑ
02:51
|
27.05.2024
Η πρώτη παρέμβαση του Σύρου Προέδρου σε σύνοδο κορυφής μετά από 12 χρόνια είχε έντονο το αίτημα για ειρήνη και νέα σελίδα σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρώτη του παρέμβαση σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου μετά από 12 χρόνια έκανε σήμερα μετά τις 16.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ διακρίνοντας «μία ιστορική ευκαιρία» για να συζητηθεί το μέλλον και το επίκεντρο συνεργασίας των χωρών της περιοχής «χωρίς ξένες επεμβάσεις».

Μιλώντας στην 32η σύνοδο κορυφής στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο Σύρος ηγέτης χρησιμοποίησε την οπτική γωνία της παλιότερης ιδιότητας του οδοντιάτρου για να επισημάνει πως δεν μπορείς να θεραπεύσεις μία ασθένεια δίχως να γνωρίζεις τα συμπτώματα.

«Αντιμετωπίζουμε μία ιστορική ευκαιρία αναδιευθέτησης της κατάστασης. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Συρίας είναι ριζωμένο με το αραβικό αίμα» πρόσθεσε στη συνέχεια επισημαίνοντας πως οι «κρίσεις στην περιοχή προκαλούνται από ρήγματα που εκδηλώθηκαν στον αραβικό κόσμο».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις εξωτερικές παρεμβάσεις στις δικές μας, εσωτερικές υποθέσεις. Υπάρχει ελπίδα στην εντεινόμενη αραβική επαναπροσέγγιση και στην έναρξη μίας νέας φάσης κοινής δράσης» τόνισε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ.

Στη συνέχεια πρότεινε να καθησυχαστούν οι «φιλικές χώρες σε ανατολή και Δύση» πως κινούμαστε στην κατεύθυνση της ειρήνης και πως «δεν θα επιτρέψουμε πλέον στην περιοχή μας να γίνει ζώνη συγκρούσεων και επίθεσης». Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των χερσαίων εισβολών της Τουρκίας στη χώρα του είπε:

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παλαιστινιακό ή την επεκτατική ιδεολογία των Οθωμανών…Πρέπει να ανοίξουμε μία νέα σελίδα μετά το παρελθόν».

Η ομιλία του Άσαντ έγινε λίγο μετά την παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που εμμέσως ζήτησε από τις αραβικές χώρες να ασκήσουν πιέσεις ή και κυρώσεις στη Ρωσία ώστε να αποχωρήσει από τη χώρα του.

Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και Πρίγκηπας Διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, απαντώντας στην τοποθέτηση Ζελένσκι απάντησε πως το Ριάντ είναι πρόθυμο να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέροντας:

«Εκφράζουμε την ετοιμότητα του βασιλείου να συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να υποστηρίξει όλες τις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης με πολιτικά μέσα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ζελένσκι προσκαλεί προσωπικά Μπάιντεν και Σι στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας

Στις Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Τραμπ και η θερμοκρασία του πλανήτη

Διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη πραγματοποιεί ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα