ΑΘΗΝΑ
13:42
|
03.05.2024
Μεταξύ άλλων, είπε ότι υπήρχαν κάποιοι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που επέλεξαν να «κλείσουν τα μάτια» στις ενέργειες της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ταξίδεψε αιφνιδιαστικά στη Σαουδική Αραβία σήμερα για να παραστεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ζελένσκι, με τη συνηθισμένη στρατιωτικού στυλ πράσινη στολή του, είπε στους παρευρισκόμενους ότι ελπίζει πως «οι περισσότεροι από εμάς να είμαστε εδώ για χάρη της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

«Δεν έχουμε πυραύλους όπως έχει ο εχθρός μας. Έχουμε λιγότερη αεροπορική δύναμη. Δεν διαθέτουμε πολυάριθμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αυτά που προμηθεύει το Ιράν στη Ρωσία. Δεν έχουμε τόσο πολύ πυροβολικό, αλλά παραμένουμε δυνατοί γιατί έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας», είπε.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε στη συνέχεια ότι ήθελε να απευθύνει «ένα ευγενές κάλεσμα σε όλους σας να βοηθήσετε στην προστασία του λαού μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανικής μουσουλμανικής κοινότητας».

Ο Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο ηγέτης της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, μιας τουρκικής ομάδας σουνιτών μουσουλμάνων της χερσονήσου της Κριμαίας, ήταν επίσης παρών, σημειώνει το Al Jazeera.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης τη σημασία των οικονομικών και εκπαιδευτικών σχέσεων της Ουκρανίας με τον αραβικό κόσμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επισκεφθεί μια σειρά από χώρες από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, οι επισκέψεις του περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ένθερμους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ταξιδέψει επίσης στην Ιαπωνία το Σαββατοκύριακο για να παραστεί στη συνεδρίαση της G7.

Η επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί μια σαφή απόκλιση από αυτή τη στρατηγική, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη μεταξύ των χωρών που αντιστάθηκαν στη δημόσια καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας.

Τα αραβικά κράτη έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με πολλά να διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι φάνηκε να αναφέρθηκε εμμέσως και σύντομα σε αυτό, όταν είπε ότι υπήρχαν κάποιοι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που επέλεξαν να «κλείσουν τα μάτια» στις ενέργειες της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι βρισκόταν στη Τζέντα «ώστε όλοι να μπορούν να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπάθησαν να επηρεάσουν οι Ρώσοι».

Η Σαουδική Αραβία έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέσω του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας των παραγωγών πετρελαίου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Σαουδάραβες προσφέρθηκαν μάλιστα να μεσολαβήσουν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μετά από μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που μεσολάβησαν πέρυσι.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «έχουμε ήδη μια θετική εμπειρία με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την απελευθέρωση των ανθρώπων μας που συνελήφθησαν από τη Ρωσία».

Η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε επίσης βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος και ψήφισε υπέρ των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που καλούν τη Ρωσία να τερματίσει την εισβολή της και να απόσχει από την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης την απόφαση το 2021 να επιτραπεί το ταξίδι χωρίς βίζα σε υπηκόους πολλών αραβικών κρατών, καθώς και στους χιλιάδες Άραβες φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας ως παραδείγματα των στενών δεσμών της Ουκρανίας με τον αραβικό κόσμο.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Ζελένσκι κατήγγειλε αρκετές από τις ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ως κίνησης που αποσκοπεί στο«να εκβιάσει τον κόσμο» και ενθάρρυνε τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου να εξετάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων της Ουκρανίας.

Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις, ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο «να ακούσει τον λαό των Τατάρων της Κριμαίας, να ακούσει τους Μουσουλμάνους της Ουκρανίας. Είθε ο Παντοδύναμος να προστατεύει τους στρατιώτες μας».

Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία, και που μόλις τώρα επανήλθε στον Αραβικό Σύνδεσμο, παρευρίσκεται επίσης στη σύνοδο κορυφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα