ΑΘΗΝΑ
07:26
|
03.05.2024
Την ίδια στιγμή, η στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους Ρώσους που ζουν στην Ελλάδα παραμένει καλοπροαίρετη, λέει ο πρέσβης της Μόσχας στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, με δεδομένο ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει προσχωρήσει στις αντιρωσικές κυρώσεις, μίλησε στην ρωσική Parlamentskaya Gazeta (Εφημερίδα της Βουλής), ο Αντρέι Μάσλοφ, πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, απαντώντας μεταξύ άλλων και στο ερώτημα αν πρέπει να περιμένουμε αλλαγή στην στάση της Αθήνας, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

«Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Μετά την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τον παραδοσιακά φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων με τη Ρωσία, διέκοψε τη συνεργασία μαζί μας σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν πολιτικές, διατμηματικές, διακοινοβουλευτικές και πολιτιστικές επαφές.Η επικοινωνία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την πρεσβεία διατηρείται, αλλά είναι τεχνικής φύσης και αφορά κυρίως τη λειτουργία των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα και της Ελλάδας στη Μόσχα. Επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος για ουσιαστικά θέματα με ελληνικούς επίσημους κύκλους», επεσήμανε ο πρέσβης.

Απαντώντας δε, σε ερώτημα για το αν η Μόσχα πρέπει να περιμένει μια αλλαγή στη στάση της Αθήνας, μετά τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών, ο κ. Μασλόφ επεσήμανε ότι η θέση της Αθήνας για το Ουκρανικό, απορρέουν από την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς «δεν αξίζει να τρέφουμε αυταπάτες για υποθετική αλλαγή στις προσεγγίσεις της Αθήνας» δεδομένου μάλιστα, όπως επεσήμανε ότι «τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή έχουν επικρίνει με τη μία ή την άλλη μορφή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σε αντιπαραβολή, ο κ. Μασλόφ, σε ερώτημα σχετικά με τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι η πρεσβεία δεν έχει ενδείξεις που να μαρτυρούν αλλαγή στάσης του ελληνικού λαού απέναντι στην Ρωσία και τους Ρώσους. «Οι κοινές σελίδες της ιστορίας που μοιραζόμαστε και η κοινή πίστη αποτελούν τα θεμέλια που ενώνουν τους δύο λαούς και δεν είναι εύκολο να κλονιστούν», επεσήμανε.

Τέλος σε ερώτημα για το αν Ρώσοι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα έχουν πέσει θύματα ρωσοφοβίας ή διακρίσεων, ο κ. Μασλόφ τόνισε ότι από την έναρξη της κρίσης τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επιδόθηκαν σε μια μαζική αντιρωσική εκστρατεία που «εκτυλίχθηκε σε συμφωνία με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών». Επεσήμανε επίσης ότι «υπήρξαν περιπτώσεις επιθέσεων σε Ρώσους πολίτες από εκπροσώπους της ουκρανικής διασποράς, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι» υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2022 υπήρξαν καταγγελίες από Ρώσους πολίτες για μπλοκάρισμα λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες. «Το πρόβλημα, ωστόσο, λύθηκε γρήγορα», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για «μεμονωμένα επεισόδια».

«Η κατάσταση της ρωσικής διασποράς στην Ελλάδα, ειδικά αν ληφθούν υπόψη όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. παραμένει ικανοποιητική. Οι Ρώσοι πολίτες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται παρενόχληση και σε επίπεδο βάσης, η στάση των Ελλήνων απέναντι στους Ρώσους παραμένει, όπως και πριν, καλοπροαίρετη», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα