ΑΘΗΝΑ
19:32
|
06.05.2024
Ο κυβερνήτης της Μοντάνα Γκρεγκ Τζιανφόρτε υπέγραψε την Τετάρτη νόμο για την απαγόρευση του TikTok στην πολιτεία, με ισχύ την 1η Ιανουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε χρήστες του TikTok στη Μοντάνα που δημιουργούν περιεχόμενο μέσω σύντομων βίντεο, υπέβαλαν μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να εμποδίσουν τη νέα απαγόρευση της πολιτείας στην κινεζική πλατφόρμα.

Ο κυβερνήτης της Μοντάνα Γκρεγκ Τζιανφόρτε υπέγραψε την Τετάρτη νόμο για την απαγόρευση του TikTok στην πολιτεία, με ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Οι πέντε χρήστες επιδιώκουν να μπλοκάρουν τον νόμο, ο οποίος τον καθιστά παράνομο για τα καταστήματα εφαρμογών της Alphabet Inc της Google και της Apple για να προσφέρει το TikTok εντός της πολιτείας.

Η μήνυση, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Μοντάνα αργά την Τετάρτη, κατονομάζει τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας, Austin Knudsen, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιβολή του νόμου.

Οι χρήστες του TikTok υποστηρίζουν ότι η πολιτεία επιδιώκει να «ασκήσει εξουσίες για την εθνική ασφάλεια που δεν είναι στη δικαιοδοσία της Μοντάνα και να καταστείλει την ελευθερία του λόγου». Η αγωγή ανέφερε ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Σύντάγματος.

«Η Μοντάνα δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους της να βλέπουν ή να δημοσιεύουν στο TikTok από όσο θα μπορούσε να απαγορεύσει τη Wall Street Journal λόγω του ποιος την κατέχει ή των ιδεών που δημοσιεύει», ανέφερε η αγωγή.

Η εκπρόσωπος του Knudsen, δήλωσε ότι το κράτος είναι έτοιμο για μηνύσεις. «Περιμέναμε μια νομική πρόκληση και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε το νόμο», είπε.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες εκκλήσεις από νομοθέτες και κρατικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ ώστε να απαγορευθεί η εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο λόγω ανησυχιών για πιθανή επιρροή της κινεζικής κυβέρνησης στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι πέντε ενάγοντες, όλοι κάτοικοι της Μοντάνα, περιλαμβάνουν μια σχεδιάστρια βιώσιμων μαγιό που χρησιμοποιεί το TikTok για να προωθήσει την εταιρεία της και να αλληλεπιδράσει με πελάτες, έναν πρώην λοχίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί το TikTok για να συνδεθεί με άλλους βετεράνους, μια κτηνοτρόφο που χρησιμοποιεί το TikTok για να μοιράζεται περιεχόμενο σχετικά με τις υπαίθριες περιπέτειές της, μια φοιτήτρια που σπουδάζει εφαρμοσμένη ανθρώπινη φυσιολογία και μοιράζεται περιεχόμενο από τις έρευνές της και έναν άνδρα που μοιράζεται χιουμοριστικά βίντεο στο TikTok και κερδίζει έσοδα από το περιεχόμενο που δημοσιεύει.

Την Τετάρτη, μετά την υπογραφή του νόμου από τον κυβερνήτη, ο Knudsen, ο οποίος, όπως και ο Τζιανφόρτε, είναι Ρεπουμπλικανός, αποκάλεσε το TikTok «ένα εργαλείο κατασκοπείας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που αποτελεί απειλή για κάθε κατοίκου της Μοντάνα».

Η TikTok την Τετάρτη, λίγο μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον κυβερνήτη, είπε ότι η απαγόρευση της Μοντάνα «παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης του λαού της Μοντάνα με την παράνομη απαγόρευση του TikTok» και είπε ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών μας εντός και εκτός της Μοντάνα».

Ο Τζιανφόρτε υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει την «κοινή μας προτεραιότητα να προστατεύσουμε τους κατοίκους του Μοντάνα από την επιτήρηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Η TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει μοιραστεί δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση και έχει πει ότι η εταιρεία δεν θα το έκανε αν της ζητηθεί.

Η αγωγή ανατίθεται στον δικαστή Ντόναλντ Μολόι, ο οποίος διορίστηκε από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1995.

Η Μοντάνα, η οποία έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους, είπε ότι η TikTok μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα για κάθε παράβαση και πρόσθετα πρόστιμα 10.000 δολαρίων την ημέρα εάν παραβιάζει την απαγόρευση.

Μια απόπειρα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις νέες λήψεις του TikTok και του WeChat μέσω εντολής του Υπουργείου Εμπορίου το 2020 μπλοκαρίστηκε από πολλά δικαστήρια και δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα