– Quis custodiet ipsos custodes?
Τα Ελληνικά Hoaxes πήραν θέση για την πρόσφατη διατύπωση του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με τον σχολιασμό της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου – και του ίδιου – για το δυστύχημα των Τεμπών. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον γνωστή, μίλησε για εργαλειοποίηση του θέματος (είτε από τους συγγενείς ή από τους σιδηροδρομικούς που προκήρυξαν απεργία) και για το ότι «ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί… τέτοιες συμπεριφορές». Συμπαραστάτης του πρωθυπουργού έσπευσε ο κ. Σκέρτσος ο οποίος επιχείρησε να μας βγάλει όλους τρελούς, λέγοντάς μας πως δεν ακούσαμε αυτό που καταλάβαμε και που εννοείται δοθέντος του συντακτικού της Ελληνικής γλώσσας, και πως πρόκειται περί «μονταζιέρας του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς η απάντηση του πρωθυπουργού αφορούσε την απεργία των σιδηροδρομικών. Είναι μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια του κυβερνητικού gaslighting βέβαια και υπάρχει ήδη εμπειρία της επίδειξης της άσπρου ως μαύρου.
Σε αυτή την ξεκάθαρη υπόθεση που το μόνο που χρειαζόταν ήταν να ξέρει κανείς Ελληνικά και να δει την – ήδη αναρτημένη – στιχομυθία δημοσιογράφου – πρωθυπουργού, θεώρησαν λοιπόν σκόπιμο να παρέμβουν για να ξεκαθαρίσουν ήδη ξεκάθαρα πράγματα τα Ελληνικά Hoaxes και μάλιστα ως εξής:
Ισχυρισμός
Ερωτηθείς για τη μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη για την απόδοση ευθυνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους κατηγόρησε σε τηλεοπτική συνέντευξη για εργαλειοποίηση του ζητήματος.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός βασίζεται σε απόσπασμα της τηλεοπτικής συνέντευξης, το οποίο έχει υποστεί περικοπή και συρραφή. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τίθεται εκτός θεματικού πλαισίου, καθότι παραλείπεται μέρος της ερώτησης του δημοσιογράφου και μέρος της απάντησης του Πρωθυπουργού.
-ΕΗ | Μονταρισμένο βίντεο – Παραπλανητική η παρουσίαση της απάντησης του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη
Δεν χρειάζεται να το πολυαναλύσουμε, δεν ακούμε (δείτε κάτω) λάθος. Ακόμα και αν ο πρωθυπουργός τελούσε υπό την επήρεια επεισοδίου γνωσιακής σύγχυσης και είχε απαντήσει περί σιδηροδρομικών – τα Ελληνικά Hoaxes θα έπρεπε να διαπιστώσουν πως το σχόλιο του πρωθυπουργού θα ήταν και πάλι ατυχέστατο μια και α. σκοτώθηκαν και μηχανοδηγοί και εργαζόμενοι στο δυστύχημα των Τεμπών και β. η απεργία των σιδηροδρομικών είχε προκηρυχθεί για μετά τις εκλογές, συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου. Τα Ελληνικά Hoaxes λοιπόν από μηχανισμός επικύρωσης της ακρίβειας των ειδήσεων στο διαδίκτυο γενικότερα και στο Facebook ειδικότερα, γίνονται μηχανισμός επικύρωσης του προεκλογικού gaslighting. Το ζήτημα αυτό είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη σοβαρότερο και από την ατυχέστατη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι γνωστό πως δεν διαθέτει πάντα την ενσυναίσθηση να αντιλαμβάνεται την βαρύτητα των όσων λέει και θα μπορούσε να επικαλεστεί πως πρόκειται για λάθος διατύπωση και να επανορθώσει. Όμως όταν ένας εταίρος του facebook στον έλεγχο της ορθότητας της πληροφορίας, λειτουργεί σα να ήταν porte-parole του Μαξίμου πρόκειται για συστημικά πιο επικίνδυνο ολίσθημα για τον δημόσιο λόγο. Είναι άλλο, τέλος πάντων, να μας βγάζει τρελούς ο Σκέρτσος και τα χιλιάδες ανώνυμα και επώνυμα εργαλεία της κυβέρνησης στα ΜΚΔ, και άλλο να το κάνει ένας επίσημος fact-checker του facebook.
Το άρθρο των Ελληνικών Hoaxes, με τίτλο «Μονταρισμένο βίντεο – Παραπλανητική η παρουσίαση της απάντησης του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη» κατονομάζει τα documentonews.gr, ieidiseis.gr, avgi.gr, newpost.gr και το 2020mag.gr ως αναπαραγωγούς αυτής της “παραπλάνησης”. Όμως αν εξαιρέσει κανείς το Documento, που παραθέτει στο άρθρο στο οποίο λινκάρουν τα EH ένα embeded tweet, τα άλλα τέσσερα μέσα είτε έχουν ενσωματώσει το βίντεο από τον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο facebook, είτε από το βίντεο του σταθμού που μετέδωσε την συνέντευξη, του ANT1.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιος θα επικυρώσει τους επικυρωτές και αν το facebook θεωρεί θεμιτή την χρήση των fact checkers του σαν gaslighters (ελληνιστί: μας βγάζουν όλους τρελούς) εν μέσω Ελληνικών εκλογών
Ας σημειώσουμε επιπλέον πως, μετά την ανακοίνωση της Αυγής για πιθανή προσφυγή στo International Fact-Checkers Network – Διεθνές Δίκτυο Fact-Checkers, εναντίον των EH, δεν αποκλείεται κάποια ανασκευή του δημοσιεύματος. Αυτό δεν θα έχει φυσικά καμία σημασία: σε ένα παιχνίδι απόσπασης προσοχής και φευγαλέων εντυπώσεων, η δημοσίευση θα έχει ήδη επιδράσει προεκλογικά. Πρόκειται για ατόπημα που υπερβαίνει την Ελληνική συγκυρία και δικαιοσύνη και θα πρέπει να κληθεί το Facebook το ίδιο να πάρει θέση για το αν θεωρεί θεμιτό οι fact checkers του να παράγουν αντί να αποκρούουν fake news, επηρεάζοντας μάλιστα μια εκλογική διαδικασία.