ΑΘΗΝΑ
16:28
|
20.09.2024
Ο Αλί Σαμχανί, ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος αρχηγός ασφαλείας από την επανάσταση του 1979 και αρχιτέκτονας της προσέγγισης με την Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αλί Σαμχανί, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ιρανικού κατεστημένου, άφησε τη θέση του ως επικεφαλής ασφαλείας της χώρας μετά από σχεδόν μια δεκαετία, επιβαβαίωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης από την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, διόρισε νέο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (SNSC), τον Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν, ανώτερο διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ο Σαμχανί, ο δεύτερος μακροβιότερος επικεφαλής των αρχών ασφαλείας του Ιράν, από την επανάσταση του 1979, είχε διοριστεί ως γραμματέας του SNSC τον Σεπτέμβριο του 2013 και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών ασφαλείας του Ιράν την τελευταία δεκαετία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, πριν εγκαταλείψει τη θέση του, τον περασμένο Μάρτιο με την μεσολάβηση της Κίνας, ολοκλήρωσε επιτυχώς την πορεία εκτόνωσης των σχέσεων της Τεχεράνης με το Ριάντ που οδήγησε Ιράν και Σαουδική Αραβία στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, μετά από μια επταετή ρήξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για να βελτιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με άλλους γείτονες στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει όλο και περισσότερο τις σχέσεις της με Μόσχα και Πεκίνο, την ίδια ώρα που η σύμμαχός της Συρία έγινε εκ νέου δεκτή στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Οι σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, ωστόσο, παραμένουν άκρως συγκρουσιακές, εν μέσω των προσπαθειών αποκατάστασης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις και μετά τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε μια ομιλία για την εθνική ασφάλεια που αποδείχθηκε ότι ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Σαμχανί ανέφερε ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζει και το Ιράν πρέπει να προσαρμόσει τις μακροοικονομικές του πολιτικές σε αυτήν, ενώ τόνισε πως οι εξελίξεις «μπορεί να αποδειχθούν υπέρ του άξονα της αντίστασης».

Σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίραμπντολαχιάν και τους πρεσβευτές του Ιράν σε άλλες χώρες, ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αναφέρθηκε επίσης σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, λέγοντας ότι θα αποτελεί μια «σκληρή διαδικασία γεμάτη με απροσδόκητα γεγονότα» για την οποία πρέπει να προετοιμαστεί το Ιράν.

Δεν έχει δοθεί λεπτομερής επίσημος λόγος για την αποχώρηση του Σαμχανί, αλλά δυτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συντηρητική στροφή, καθώς θεωρούνταν σχετικά ρεαλιστής.

Η αποχώρηση του Σαμχανί είχε φημολογηθεί –και διαψεύστηκε έντονα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης– αρκετές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη νωρίτερα φέτος.

Οι εικασίες για την άμεση αποχώρησή του είχαν ενταθεί τον Ιανουάριο, όταν ένας από τους πρώην στενότερους συμμάχους του, ο διπλής υπηκοότητας πρώην αξιωματούχος Αλιρέζα Ακμπάρι, εκτελέστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα