ΑΘΗΝΑ
13:44
|
06.05.2024
Η πώληση φιλντισιού από τους χαυλιόδοντες και τα δόντια άλλων πέντε ειδών θα απαγορευτεί βάσει κυβερνητικών σχεδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πώληση φιλντισιού από τους χαυλιόδοντες και τα δόντια άλλων πέντε ειδών θα απαγορευτεί βάσει κυβερνητικών σχεδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εισαγωγή, η εξαγωγή και η εμπορία ελεφαντόδοντου απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Τα ζώα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λίστα είναι οι φάλαινες όρκες, οι ιπποπόταμοι, οι θαλάσσιοι ίπποι, οι ναρβάλοι και οι φάλαινες φυσητήρες.

Τα πλάσματα κυνηγούνται και σκοτώνονται για τα δόντια τους που χρησιμοποιείται συχνά σε διακοσμητικά γλυπτά.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τον Νόμο του Ελεφαντόδοντου του 2018 για να τους συμπεριλάβει. Σε άτομα που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν το νόμο μπορεί να επιβληθούν απεριόριστα πρόστιμα ή να φυλακιστούν για πέντε χρόνια.

Το Κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για την παράταση του νόμου προτού τεθεί σε ισχύ.

Τα είδη που πρόκειται να συμπεριληφθούν στην απαγόρευση κινδυνεύουν ήδη από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια οικοτόπων και οι οικολόγοι ανησυχούν ότι η λαθροθηρία για τα δόντια τους θα τα οδηγήσει πιο κοντά στην εξαφάνιση.

«Ο νόμος του Ελεφαντόδοντου είναι μια από τις πιο σκληρές απαγορεύσεις του είδους του στον κόσμο και επεκτείνοντας μεγαλύτερη νομική προστασία σε πέντε ακόμη είδη, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι το εμπορικό εμπόριο ελεφαντόδοντου είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο υπουργός Βιοποικιλότητας Τρούντι Χάρισον.

Οι ιπποπόταμοι, οι φάλαινες δολοφόνοι και οι φάλαινες φυσητήρες στοχοποιούνται για τα δόντια τους, ενώ οι ναρβάλοι και οι θαλάσσιοι ίπποι κυνηγούνται για τους χαυλιόδοντές τους.

Μια έρευνα το 2022 από την φιλανθρωπική οργάνωση Born Free βρήκε 621 μεμονωμένες διαδικτυακές λίστες ελεφαντόδοντου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολική τιμή αναφοράς πάνω από 1,2 εκατομμύρια λίρες.

Αυτή ήταν μια σημαντική μείωση στον όγκο συναλλαγών πριν από την επιβολή περιορισμών, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Ωστόσο, πέρυσι οι ακτιβιστές της άγριας ζωής προειδοποίησαν επίσης ότι η απαγόρευση της εμπορίας ελεφαντόδοντου είχε οδηγήσει σε αύξηση του εμπορίου δοντιών ιπποπόταμου.

Το 2020 τα δόντια ιπποπόταμου ήταν από τα μέρη του σώματος των θηλαστικών που κατασχέθηκαν συχνότερα στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων χαιρέτισε την πρόταση της κυβέρνησης.

“Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων να επεκτείνει αυτήν την ισχυρή νομοθεσία, η οποία θα βοηθήσει πολύ στην πάταξη ενός επιζήμιου εμπορίου. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη διατήρηση και ένα βήμα αλλαγής προς τις διεθνείς δεσμεύσεις μας φυσικό κόσμο», δήλωσε η Φράνσις Γκουντραπ, Επικεφαλής Καμπανιών και Προγραμμάτων στο IFAW UK.

Τα πέντε είδη περιλαμβάνονται στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), η οποία ρυθμίζει το εμπόριο τους διεθνώς.

Ο ιπποπόταμος, ο θαλάσσιος ίππος και η φάλαινα φυσητήρας αναφέρονται ως ευάλωτα στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα