Περιοδεία σε μια σειρά αφρικανικές χώρες, με το πρόγραμμα να μην έχει ανακοινωθεί, ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, εντείνοντας την προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να περιορίσει τη ρωσική επιρροή στον παγκόσμιο νότο και να εδραιώσει την πρόταση «δέκα σημείων» του προέδρου Ζελένσκι για μια ειρηνευτική λύση, σε αντιπαράθεση με τις προτάσεις του Πεκίνου και τη στάση της Μόσχας.
Ο κορυφαίος Ουκρανός διπλωμάτης δήλωσε, σήμερα Τρίτη από το Μαρόκο, ότι η κύρια προτεραιότητά του είναι να πείσει τις αφρικανικές χώρες να εγκρίνουν το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θα έχω σημαντικές διαπραγματεύσεις με Αφρικανούς ηγέτες και επιχειρηματίες», έγραψε ο Κουλέμπα στο Instagram, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να κερδίσει υποστήριξη για την αδιάκοπη ροή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και να εξασφαλίσει νέα ανοίγματα για τις ουκρανικές επιχειρήσεις.
Η περιοδεία του Ουκρανού ΥΠΕΞ, ακολουθεί τριήμερη διπλωματική κούρασα του Ζελένσκι στον Αραβικό Σύνδεσμο την Παρασκευή και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Μέσα σε ένα μόλις τριήμερο ο Ουκρανός πρόεδρος, εκτός από τους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Ιράκ και τον πρίγκιπα διάδοχο του Σαουδαραβικού θρόνου.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουκρανία επιταχύνει την εκστρατείας της προς τον Παγκόσμιο Νότο –Λατινική Αμερική, Αφρική και μεγάλο μέρος της Ασίας – προκειμένου να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την επιρροή της Μόσχας και να προωθήσει την δική της έναντι των αντιπάλων ειρηνευτικών προτάσεων, και ειδικά εκείνης της Κίνας, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία καλλιεργεί τους δεσμούς στην Αφρική εδώ και χρόνια και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής Αφρικής-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο. Ο βετεράνος υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε περιοδεία στην ήπειρο πέρυσι και επισκέφθηκε διάφορες χώρες τουλάχιστον δύο φορές φέτος.
Η Κίνα, η οποία προωθεί το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο, έστειλε έναν κορυφαίο απεσταλμένο στο Κίεβο, τη Μόσχα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας «πολιτικής διευθέτησης», ενώ τις ίδιες ημέρες εμφανίστηκε μια ακόμα ειρηνευτική πρόταση από την Νότια Αφρική και το Βατικανό κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η «φόρμουλα ειρήνης» 10 σημείων του Ζελένσκι, η οποία προβλέπει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική γη, πρέπει να είναι η βάση για οποιαδήποτε διευθέτηση του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.
Μιλώντας στη G7 το Σαββατοκύριακο, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διεξαγωγή μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη τον Ιούλιο για την προώθηση της πρότασής του, με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας να δηλώνει, χθες Δευτέρα, ότι η Κοπεγχάγη είναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει και προσδοκά και στην συμμετοχή της Ινδίας της Βραζιλίας και της Κίνας.