Την Τρίτη, ο 69χρονος δημοσιογράφος Μάρκο Αουρέλιο Ραμίρεζ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη Τεχουακάν της πολιτείας Πουέμπλα του Μεξικού.
Στις 1:30 μ.μ. τοπική ώρα, αρκετοί ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον του Ραμίρεζ, καθώς εκείνος οδηγούσε το αυτοκίνητό του αφότου έφυγε από το σπίτι του. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, το αυτοκίνητό του συνετρίβη κοντά στην πόλη Άγουα Μπλάνκα.
Ο Μεξικανός Πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τη δολοφονία.
«Ο Ραμίρεζ ήταν δημοσιογράφος για σχεδόν 3 δεκαετίες και εργάστηκε σε μέσα όπως το Periodico Central. Το 2018 εργάστηκε στο Γραφείο του Δημάρχου της Τεχουακάν και πρόσφατα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου», σημείωσε η ΜΚΟ Article 19, που ζήτησε από την Εισαγγελία της Πουέμπλα να διερευνήσει τη δολοφονία του στη βάση του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται σε υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ελευθερίας της έκφρασης.
Με τη δολοφονία του Ραμίρεζ, ο αριθμός των Μεξικανών δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος ανέρχεται στους τρεις. Στις 11 Μαΐου, ο Γεράρντο Τόρες, ο οποίος ήταν ανταποκριτής του Reuters και του TV Azteca, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου στο Ακαπούλκο, στην πολιτεία Γκερέρο.
Οι συνεχιζόμενες έρευνες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν ακόμη τη σχέση μεταξύ της δολοφονίας του Τόρες και του δημοσιογραφικού του έργου.
Νωρίτερα, στις 12 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος Αμπισάι Πέρες Ρομέρο, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντολόγος, δολοφονήθηκε στην Τούλα της πολιτείας Χιντάλγκο.
Το 2022, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) περιέγραψαν το Μεξικό ως την πιο επικίνδυνη «χώρα σε ειρήνη» τη δημοσιογραφία, καθώς συγκέντρωσε το 20% των δολοφονιών δημοσιογράφων στον κόσμο.
Η κατάσταση, ωστόσο, είναι ακόμα πιο συνταρακτική όταν εκτιμάται η ιστορική τάση. Η ΜΚΟ Article 19 υποστηρίζει ότι 157 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000.