ΑΘΗΝΑ
16:09
|
17.05.2024
Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου δείχνουν 3 νέες δημοσκοπήσεις, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της 28ης Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau δημοσίευσε τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων, που έγιναν από τουρκικές εταιρείες για το δεύτερο γύρο των εκλογών, δίνοντας ως νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια κούρσα με σχετικά κοντινά ποσοστά μεταξύ των δυο μονομάχων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου αν και ο Ερντογάν φαίνεται να απομακρύνεται λίγο σταδιακά.

Έτσι σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρεία Özdemir, ο Ερντογάν λαμβάνει στον δεύτερο γύρο ποσοστό 54,12% των ψήφων ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 45,88%. Η εταιρεία ερευνών Areda δίνει στον Ερντογάν 52,4% ενώ στον Κιλιτσντάρογλου 47,6% και η εταιρεία TAG δίνει μικρότερη διαφορά μεταξύ του Ερντογάν που λαμβάνει 51,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να είναι στο 48,4%.

Δημοσκόπος βλέπει νίκη Ερντογάν με 535

Ο γενικός διευθυντής της Optimar Research, δήλωσε πως σύμφωνα με νέα έρευνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με μεγάλη διαφορά.

Όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει τουλάχιστον το 53% των ψήφων. Ειδικότερα ανέφερε πως «Ο Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει με διαφορά. Θα πάρει πάνω από το 53 τοις εκατό των ψήφων. Γνωρίζω πολύ καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν διάβασε την κοινωνία. Ο Ερντογάν κέρδισε με μεγάλη διαφορά». Σημειώνεται πως και το Politico δίνει νικητή τον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Εκλογες Τουρκια, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν, Κεμαλ Κιλιτσνταρογλου, Τουρκια

Μετά τη στήριξη του Σινάν Ογκάν ο γενικός διευθυντής της Optimar Research δήλωσε: «Κάναμε μια έρευνα αμέσως μετά τις εκλογές. Στην έρευνα, το 25% όσων ψήφισαν τον Σινάν Ογκάν ψήφισαν τον Ερντογάν, το 25% τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ το 7-8% δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστος. Το 20% δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες. Με αυτή τη δήλωση, περιμένω η πλειοψηφία των αναποφάσιστων να στραφεί στον Ερντογάν. Τουλάχιστον το 3,5% από το 5,17% θα πάνε στον Ερντογάν».

ogan toyrkia 1

Το πλεονέκτημα του Ερντογάν

Το κόμμα του ΑΚP βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2002 και κυβερνά την Τουρκία από το 2003. Αν και τα 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας είναι βαθιά πολωμένοι, ο 69χρονος ηγέτης έχει ένα ενσωματωμένο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Σύμφωνα με το BBC οι σύμμαχοι του Ερντογάν ελέγχουν τα περισσότερα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, σε βαθμό που η κρατική τηλεόραση έδωσε στον πρόεδρο 32 ώρες και 42 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου και στον αντίπαλό του μόλις 32 λεπτά, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας τον Απρίλιο.

Οι παρατηρητές της διεθνούς ομάδας παρατηρητών ΟΑΣΕ δήλωσαν, ότι υπήρξε άνισος αγωνιστικός χώρος και μεροληπτική κάλυψη στην ψηφοφορία στην Τουρκία, ακόμη και αν οι ψηφοφόροι είχαν πραγματικές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις. Αρχικά, ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια έγινε πρόεδρος το 2014, διοικώντας τη χώρα από ένα τεράστιο παλάτι στην Άγκυρα. Ανταποκρίθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αυξάνοντας δραματικά τις εξουσίες του και καταπνίγοντας τις διαφωνίες.

Κορυφαίοι Κούρδοι πολιτικοί φυλακίστηκαν και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης απειλήθηκαν με πολιτική απαγόρευση. Αλλά αυτές οι εκλογές ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον πρόεδρο. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι τον κατηγορούν για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό του 44%, ενώ ακαδημαϊκοί λένε ότι το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό.

Ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα του AKP επικρίθηκαν ευρέως για την αντίδρασή τους στους διπλούς σεισμούς του Φεβρουαρίου που άφησαν εκατομμύρια Τούρκους άστεγους σε 11 επαρχίες. Και όμως οι περισσότερες από τις πόλεις που θεωρούνται προπύργια του Ερντογάν εξακολουθούν να του δίνουν το 60% των ψήφων. Το κόμμα του έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, αλλά έχει συνάψει συμμαχία με το υπερεθνικιστικό MHP.

Ο ηγέτης του Zafer στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Ο ηγέτης του τουρκικού αντιμεταναστευτικού κόμματος Zafer τάχθηκε σήμερα υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 28 Μαΐου με αντίπαλο τον νυν πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ουμίτ Οζντάγ, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Zafer, που εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κάλεσε τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, στις οποίες ο Ερντογάν επιδιώκει να παρατείνει τη διακυβέρνησή του πέρα από τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Η στήριξη του Οζντάγ στον Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη στήριξη που έλαβε ο Ερντογάν προχθές Δευτέρα από τον Σινάν Ογάν, τον προεδρικό υποψήφιο της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία του κόμματος Zafer. Ο Ογάν ήρθε τρίτος με 5,2% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, πίσω από τον Ερντογάν, που συγκέντρωσε το 49,5% και τον Κιλιτσντάρογλου που εξασφάλισε το 44,9% των ψήφων. Ο Οζντάγ ήταν πρώην αναπληρωτής ηγέτης του εθνικιστικού MHP, το οποίο είναι μέλος της συμμαχίας του Ερντογάν. Αργότερα εντάχθηκε στο κόμμα IYI, που συμμετέχει στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, προτού απομακρυνθεί από αυτό και ιδρύσει το κόμμα Zafer το 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ίλιον: Η μητέρα επέστρεψε τα τέσσερα παιδιά της στη δομή

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Πούτιν: Η ουκρανική δικαιοσύνη να ελέγξει τη νομιμότητα Ζελένσκι

Πέρασε ψήφισμα κατά της προέδρου του Κολούμπια για την καταστολή των κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα