Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που στηρίζεται σε πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρουσιάζει ένα από τα μικρότερα ποσοστά διαθεσιμότητας εργατικής δύναμης που έχουν καταγραφεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ποσοστό ανεργίας είναι μόλις 3,4%, το χαμηλότερο των τελευταίων 54 ετών. Υπάρχουν περίπου 1,6 ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε άτομο που είναι άνεργο, μια αναλογία που παρέμενε στο παρελθόν περίπου στο 1 προς 1.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αυτή η τάση έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητή σε κλάδους που βασίζονται στους εφήβους για να καλύψουν θέσεις εργασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Κυριολεκτικά δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να στελεχώσουν το μέρος επτά ημέρες την εβδομάδα και τα βράδια», φέρεται να είπε ο Κόρι Χάτσινσον, γενικός διευθυντής στο Funtown Splashtown USA, ένα λούνα παρκ στο νότιο Μέιν. Ο Μάικ Μόρισον, ιδιοκτήτης του RideAway Adventures στο Κέιπ Κοντ, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι είναι έτοιμος να αυξήσει την αμοιβή του κατά 50 σεντς την ώρα για να προσελκύσει έφηβους εργαζόμενους.
Το AP σημειώνει ότι η ωριαία αμοιβή σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και λούνα παρκ -τομείς που είναι πιο πιθανό να απασχολούν ανηλίκους- αυξήθηκε κατά περίπου 5% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ πριν από την πανδημία οι μισθοί για τέτοιες θέσεις εργασίας συνήθως δεν αυξάνονταν κατά περισσότερο από 3% ετησίως.
Οι αναλυτές αποδίδουν τις ελλείψεις εποχιακών εργαζομένων σε πολλές βιομηχανίες που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας. Επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και εκείνες που απευθύνονται σε τουρίστες, βασίζονται στους μετανάστες για το προσωπικό τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η μετανάστευση μειώθηκε απότομα μετά την πανδημία, λόγω των κυβερνητικών περιορισμών. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν μόνο 285.000 θερινές βίζες, από περίπου 350.000 πριν από την πανδημία.
Οι νομοθέτες σε τουλάχιστον δέκα πολιτείες πίεσαν για να χαλαρώσουν οι νόμοι για την παιδική εργασία, ώστε να επιτρέψουν στους έφηβους να λάβουν δουλειά σε βιομηχανίες που αγωνίζονται να προσλάβουν προσωπικό. Για παράδειγμα, νομοθέτες στο Ουισκόνσιν υποστηρίζουν ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει σε 14χρονους να σερβίρουν αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, ενώ ο κυβερνήτης της Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει νέοι 16 και 17 ετών να σερβίρουν αλκοόλ στο εστιατόρια και να δουλεύουν περισσότερες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρες τις ΗΠΑ οι νέοι δεν μπορούν να πιουν νομίμως αλκοόλ πριν κλείσουν τα 21. Το Νιου Τζέρσεϊ πέρυσι αύξησε το όριο για τον αριθμό των ωρών που μπορούν να εργάζονται οι έφηβοι και οι έφηβες 16 και 17 ετών από τις 40 στις 50 ώρες την εβδομάδα.
Η έκθεση σημειώνει ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, τον Απρίλιο σχεδόν το 34% των πολιτών των ΗΠΑ ηλικίας 16 έως 19 ετών εργάζονταν, από 30% πριν από τέσσερα χρόνια, το τελευταίο καλοκαίρι πριν από την πανδημία.