ΑΘΗΝΑ
09:46
|
09.05.2024
Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στην Τεχεράνη παρουσία του Ιρανού Προέδρου και του Προέδρου του Λαϊκού Συμβουλίου του Τουρκμενιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα το Ιράν και το Τουρκμενιστάν υπέγραψαν πέντε συμφωνίες και τρία μνημόνια κατανόησης με στόχο τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμφωνίες υπογράφηκαν στην Τεχεράνη παρουσία του Ιρανού Προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί και του Προέδρου του Λαϊκού Συμβουλίου του Τουρκμενιστάν, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέτοφ.

Οι συμφωνίες ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων μερών σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της δημιουργίας διεθνών διαδρόμων, του εμπορίου ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και των επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την τελετή υπογραφής, ο Ραϊσί δήλωσε ότι η υπογραφή αυτών των συμφωνιών και μνημονίων είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας και της επιθυμίας των δύο κρατών να επεκτείνουν τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις σε διμερές επίπεδο.

Ο Ραΐσι κάλεσε επίσης για αύξηση της αμοιβαίας συνεργασίας όσον αφορά το νερό, τον ηλεκτρισμό και τις μεταφορές, καθώς και για προώθηση της ανταλλαγής τεχνικών και μηχανικών υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Ραϊσί, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τόσο σε περιφερειακές όσο και σε διαπεριφερειακές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπερντιμουχαμέτοφ υποστήριξε ότι η σχέση μεταξύ του Ιράν και του Τουρκμενιστάν είναι «φιλική και αδελφική» και εξέφρασε τη δέσμευση του Τουρκμενιστάν να ενισχύσει αυτή τη σχέση.

Ο Μπερντιμουχαμέτοφ συναντήθηκε και με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Κολομβιανός Πρόεδρος: Καταδικάζει την απόφαση του ELN να συνεχίσει τις απαγωγές

Βαρουφάκης: Προχωρά σε μήνυση κατά του γερμανικού κράτους

Η Ρωσία χτυπά ενεργειακές υποδομές και στρατωτικές βάσεις της Ουκρανίας ως αντίποινα

Κράτη μέλη της Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα