ΑΘΗΝΑ
10:37
|
19.04.2024
Ο σουλτάνος του Ομάν μετέφερε στον Χαμενεΐ το ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν, οι οποίες διεκόπησαν το…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θέλει να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Ο Χαμενεΐ έκανε τη σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον σουλτάνο του Ομάν, Χαϊθάμ μπιν Ταρέκ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στο Ιράν.

Ο Μπιν Ταρέκ μετέφερε στον Χαμενεΐ την ετοιμότητα της Αιγύπτου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ιράν, που είχαν διακοπεί από τον θρίαμβο της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979, όταν το Κάιρο υποδέχθηκε τον έκπτωτο Σάχη.

«Χαιρετίζουμε αυτή τη θέση και δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα με αυτήν», απάντησε ο Χαμενεΐ στον Μπιν Ταρέκ, ο οποίος έφτασε στην Τεχεράνη μετά από επίσκεψή του στο Κάιρο την Κυριακή.

Ιρανοί και Αιγύπτιοι εκπρόσωποι πραγματοποίησαν συναντήσεις τους τελευταίους μήνες για να επιδιορθώσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Η τελευταία διμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη αυτόν τον μήνα.

Επί του παρόντος, οι δύο χώρες έχουν επιτετραμμένους στις αντίστοιχες πρεσβείες τους, αλλά όχι πρεσβευτές. Τα τελευταία χρόνια, το Ομάν ενήργησε ως μεσολαβητής μεταξύ του Ιράν και άλλων χωρών για την επίλυση διπλωματικών ή πολιτικών ζητημάτων.

Χάρη στις πρόσφατες διαδικασίες διπλωματικής διαμεσολάβησης, το Ιράν και το Βέλγιο αντάλλαξαν κρατούμενους στο Μουσκάτ την Παρασκευή, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Η πιθανή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου ανακοινώνεται λίγο μετά τη συμφωνία του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο να εξομαλύνουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα