ΑΘΗΝΑ
13:08
|
23.04.2024
«Προβλέπουμε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 1% το 2023 και το 2024 για την οικονομία των ΗΠΑ, σημαντικά χαμηλότερους από το 2,1% του 2022».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος εν μέσω επίμονου πληθωρισμού και υψηλότερου κόστους δανεισμού, με την επιβράδυνση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις προηγμένες οικονομίες της G20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, ανέφερε την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην G20 θα επιβραδυνθεί σε 2,1% το 2023 και 2,2% το 2024, από το 2,7% του 2022.

«Αναμένουμε πολύ αδύναμη ανάπτυξη, ιδαίτερα σε σημαντικές προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων ήπιων υφέσεων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, και στάσιμη οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία και την Ιταλία», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό ή τη χρηματοοικονομική μόλυνση είναι υψηλοί, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε μια δοκιμαστική συμφωνία για το όριο του χρέους της χώρας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η αποτυχία να αποδυναμωθεί επαρκώς η συνολική ζήτηση θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να πιέσουν ακόμα περισσότερο, προειδοποίησε ο οργανισμός.

«Προβλέπουμε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 1% το 2023 και το 2024 για την οικονομία των ΗΠΑ, σημαντικά χαμηλότερους από το 2,1% που καταγράφηκε το 2022 και κάτω από την τάση ανάπτυξης. Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνουν μια ήπια ύφεση – δυο τρίμηνα διαδοχικής συρρίκνωσης που θα αυξήσουν το ποσοστό ανεργίας σε περίπου 5,0% – το δεύτερο εξάμηνο του 2023», έγραψε ο οίκος Moody’s.

«Οι προσδοκίες μας για την ανάπτυξη περιλαμβάνουν ήδη μια σημαντική υποχώρηση στη συνολική ζήτηση πιστώσεων λόγω των υψηλών επιτοκίων, επομένως δεν έχουμε αλλάξει ουσιαστικά τις προβλέψεις μας εξαιτίας της πρόσφατης πίεσης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα υψηλά επιτόκια και ο επίμονος, αυξημένος πληθωρισμός έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές, σημείωσε ο οίκος Moody’s.

Μετά την ανάπτυξη κατά 3,7% και 2,1% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,4% τον Μάρτιο. «Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία συνέβαλε τα μέγιστα στην πτώση, η επιδείνωση είχε ευρεία βάση και συνάδει με τη μείωση των νέων παραγγελιών. Η έρευνα PMI μεταποίησης Απριλίου αποκαλύπτει συνεχή συρρίκνωση στις παραγγελίες», ανέφερε η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε την ετήσια πρόβλεψή του για ανάπτυξη 0% το 2023 και 1,2% το 2024 για τη γερμανική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να μετριάζεται λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, ανέφερε η Moody’s, προσθέτοντας ότι αναμένει η βρετανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος.

Η έκθεση ανέφερε ότι το 2023, ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών και των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης συνέχισε να παρεμποδίζει την οικονομία. «Όπως τονίστηκε παραπάνω, αναμένουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής τηςΤράπεζας της Αγγλίας θα κορυφωθεί στο 4,75% και η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα επιβαρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις», ανέφερε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναμένει πλέον ύφεση στη Βρετανία φέτος, με τη νέα πρόβλεψή του για την ανάπτυξη να προβλέπει ότι η χώρα θα υπερτερεί ορισμένων ανεπτυγμένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να βρεθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός ωθεί τα επιτόκια πάνω από το 5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή πολιτικών στη Λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα