ΑΘΗΝΑ
23:30
|
01.05.2024
Αν και το Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι το Starlink του Μασκ δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή, ο τελευταίος κέρδισε τελικά τη σύμβαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι ανέθεσε σύμβαση στη SpaceX για τις υπηρεσίες του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών Starlink στην Ουκρανία.

«Οι δορυφορικές επικοινωνίες αποτελούν ένα ζωτικό επίπεδο στο συνολικό δίκτυο επικοινωνιών της Ουκρανίας και το υπουργείο συνάπτει συμβάσεις με τη Starlink για υπηρεσίες αυτού του τύπου», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι το Κίεβο «έχει τις αξιόπιστες δορυφορικές και επικοινωνιακές δυνατότητες που χρειάζεται».

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες της σύμβασης, επικαλούμενο «λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας» και «την κρίσιμη φύση αυτών των συστημάτων».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η σύμβαση πιθανότατα έγινε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), στη βάση της οποίας η Ουάσιγκτον αγοράζει όπλα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό για τον στρατό του Κιέβου από ιδιωτικές εταιρείες. Το Πεντάγωνο είχε αναφέρει ένα ταμείο για δορυφορικούς «τερματικούς σταθμούς και υπηρεσίες» τον Δεκέμβριο, αλλά δεν είχε αναφέρει ότι η σύμβαση θα δοθεί στον Μασκ.

Αν και το Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι το Starlink του Μασκ δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή, ο τελευταίος κέρδισε τελικά τη σύμβαση.

Το Starlink αποτελείται από περισσότερους από 4.000 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά. Ο Μασκ διέθεσε το σύστημα στο Κίεβο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση με τη Ρωσία, και το χρηματοδότησε από την τσέπη του και μέσω ιδιωτικών δωρεών για μήνες. Τον Οκτώβριο του 2022, αποκάλυψε ότι η αυτό κόστιζε 20 εκατομμύρια δολάρια το μήνα και δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον, οπότε το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε μέσω μιας σύμβασης με άλλη κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας επαίνεσαν το Starlink ως καθοριστικό παράγοντα στο πεδίο της μάχης, η SpaceX έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τον βαθμό στον οποίο το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως όπλο την υπηρεσία. Η χρήση του Starlink για την επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικών μονάδων είναι ένα πράγμα, εξήγησε ο Μασκ τον Φεβρουάριο, αλλά η χρήση του για τον έλεγχο των drones που στοχεύουν βαθιά μέσα στη Ρωσία είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία είχε επίσης προειδοποιήσει την SpaceX. O αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Κονσνταντίν Βοροντσόφ έχει δηλώσει ότι η «οιονεί πολιτική διαστημική υποδομή» που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς αποτελεί μια μορφή πολέμου αντιπροσώπων και ότι τέτοια διαστημικά μέσα θα μπορούσαν να υποστούν «αντίποινα».

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν είπε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να καταρρίψει δορυφόρους Starlink επειδή αυτό θα ήταν πράξη πολέμου, παρόλο που η Μόσχα έχει «όλα τα απαραίτητα μέσα» για να το κάνει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα