Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας εκ των «εγκεφάλων» της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, στις 7 Ιουλίου του 2021 στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς της νησιωτικής χώρας. Ο 50χρονος Αϊτινοχιλιανός Ροντόλφ Ζαάρ δικάστηκε και καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κρίθηκε ένοχος για συνέργεια με ομάδα Κολομβιανών μισθοφόρων για τη δολοφονία του Μοΐζ. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους στις αμερικανικές αστυνομικές αρχές είχε ομολογήσει ότι προμήθευσε με όπλα και πυρομαχικά την ομάδα των μισθοφόρων που σκότωσε τον 53χρονο Μοΐζ και τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του.
Ο Ζαάρ, καταδικασθείς για διακίνηση ναρκωτικών και πληροφοριοδότης της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία ή απαγωγή εκτός των αμερικανικών συνόρων ενώπιον του δικαστηρίου στο Μαϊάμι τον περασμένο Μάρτιο.
Είναι ένας εκ των συνολικά 11 συλληφθέντων και κατηγορούμενων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έκδοσή τους από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Μέχρι στιγμής είναι ο μόνος, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του στην πολιτική δολοφονία που βύθισε την Αϊτή σε αστάθεια και ανομία. Η δίκη των υπολοίπων δέκα υπόπτων αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα στο Μαϊάμι αν και οι αρχές εκτιμούν ότι η εν λόγω ακροαματική διαδικασία ενδέχεται να πάρει νέα αναβολή.
Σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας ο Ζαάρ έλαβε 50.000 δολάρια για να συνδράμει στην απόπειρά δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι το εν λόγω ποσό χρησιμοποιήθηκε για την αγορά όπλων και για τον χρηματισμό μελών της προσωπικής φρουράς του δολοφονηθέντος Μοΐζ.
Η πρώην πρώτη κυρία της Αϊτής, Μαρί Ετιέν Μοΐζ, δήλωσε ότι δολοφόνοι του συζύγου της επιδίωκαν να «σκοτώσουν το όνειρό του, το όραμά του και την ιδεολογία του» για ένα από τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα κράτη στον δυτικό ημισφαίριο.
Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία η κατάσταση στην Αϊτή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο καθώς η νέα ηγεσία δηλώνει ανίκανη απέναντι στην παντοκρατορία του οργανωμένου εγκλήματος και στρέφεται για βοήθεια σε ΟΗΕ αλλά και σε ΗΠΑ-Καναδά.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNICEF η βία των συμμοριών που λυμαίνονται την Αϊτή οδήγησε στην αύξηση, κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο, του υποσιτισμού των παιδιών. Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά προειδοποιεί επίσης πως απειλείται η ζωή περισσότερων από 100.000 παιδιών στη χώρα της Καραϊβικής.