ΑΘΗΝΑ
14:33
|
18.05.2024
Όλη η Αργεντινή στους δρόμους κατά της έμφυλης βίας στη σκιά 139 γυναικοκτονιών μέχρι στιγμής το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες, γυναίκες και άνδρες, διαδήλωσαν το Σάββατο 3 Ιουνίου στην πλατεία του Μαΐου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για να διαμαρτυρηθούν για την έμφυλη βία αλλά και τις οικονομικές ανισότητες σε βάρος των γυναικών.

Το μήνυμα της φετινής πορείας του κινήματος «Ni Una Menos» («Ούτε μια λιγότερη») ανέφερε: «Φτάνουν οι γυναικοκτονίες, το κράτος και οι κυβερνήσεις ευθύνονται! 139 γυναικοκτονίες μέχρι στιγμής το 2023, γυναίκες που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από καταστάσεις βίας επειδή δεν είχαν ένα σπίτι να πάνε, δουλειά με την οποία να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους ή μια ομάδα φροντίδας».

Την περασμένη Πέμπτη άλλη μία γυναικοκτονία διαπράχθηκε στην Αργεντινή. Η Ρόσιο Γκονζάλες πυροβολήθηκε επτά φορές από συνάδελφό της. Το θύμα είχε υποβάλει δύο καταγγελίες για παρενόχληση από τον συγκεκριμένο άνδρα, την τελευταία τον Μάιο. Στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων, ο δράστης είχε μετατεθεί σε άλλη βάρδια προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή μαζί της στον χώρο εργασίας.

«Είμαστε η κραυγή όσων δεν έχουν πια φωνή», έγραφε ένα από τα εκατοντάδες πανό που υψώθηκαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης της Αργεντινής. «Πέρασα 47 χρόνια μαζί με έναν σύζυγο που ήταν βίαιος και κακοποιητικός απέναντι μου. Κάποιες γυναίκες με βοήθησαν να γλιτώσω και κατάφερα να τον διώξω από το σπίτι. Είμαι 70 ετών και ζω ευτυχισμένη εδώ και έναν χρόνο», είπε η συνταξιούχος Ρακέλ Μιράντα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pan y Rosas Argentina (@panyrosasargentina)

Η χθεσινή διαδήλωση στο κέντρο του Μπουένος Άιρες είχε επίσης χαρακτήρα διαμαρτυρίας ενάντια στην οικονομική πολιτική της χώρας. «Η οικονομική και κοινωνική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες. Η κυβέρνηση κάποτε έταξε υπουργεία και μιλούσε για «γυναίκες που επιστρέφουν». Αλλά σε αυτά τα 4 χρόνια φάνηκε μόνο η συμφωνία της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία νομιμοποίησε τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στην υγεία όπου οι νοσοκόμες υπηρετούν στους διαδρόμους και εργάζονται σε εξαντλητικές συνθήκες με μισθούς πείνας», καταγγέλλουν οι διοργανώτριες της διαμαρτυρίας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Izquierda Diario (@izquierdadiario)

Μόνο το 2022 στην Αργεντινή διαπράχθηκαν 252 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στο 88% το θύμα γνώριζε τον δολοφόνο. Στο 59% δράστης ήταν ο σύντροφος (ή ο πρώην σύντροφος) του θύματος, σύμφωνα με στοιχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το κίνημα «Ni Una Menos» πραγματοποίησε την πρώτη πορεία του στις 3 Ιουνίου 2015, μετά τη δολοφονία της 14χρονης Κιάρα Πάες, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 17χρονο σύντροφό της επειδή έμεινε έγκυος και αρνήθηκε να κάνει έκτρωση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pan y Rosas Argentina (@panyrosasargentina)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Επικεφαλής IRNA news: Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να γίνουν η φωνή της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα