ΑΘΗΝΑ
13:53
|
06.05.2024
Μια υπόθεση που θυμίζει αρκετά της Ρούλας Πισπιρίγκου, με τους γιατρούς να υποδεικνύουν ότι τα παιδιά της πέθαναν από φυσικά αίτια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φόλμπιγκ πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή, αφού διαπιστώθηκε ότι σκότωσε τους γιους Κάλεμπ και Πάτρικ και τις κόρες Σάρα και Λόρα πριν μια δεκαετία.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση λοιπόν και αφού η Φόλμπιγκ καταδικάστηκε με την κατηγορία, ότι σκότωσε όλα τα παιδιά της σε διάστημα μιας δεκαετίας, μια πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι ίσως τα παιδιά πέθαναν από φυσικά αίτια

Η Φόλμπιγκ, η οποία πάντα υποστήριζε την αθωότητά της, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για 25 χρόνια το 2003. Κάθε παιδί πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία από 19 ημερών έως και 19 μηνών, με τους εισαγγελείς στη δίκη της να ισχυρίζονται ότι τα είχε πνίξει. Προηγούμενες εφέσεις και μια ξεχωριστή έρευνα το 2019 σχετικά με την υπόθεση δεν βρήκαν λόγους αμφιβολίας για την απόφαση.

Ωστόσο μια νέα έρευνα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Τομ Μπάθερστ, οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν το ενδεχόμενο γονιδιακές μεταλλάξεις να σχετίζονται με τον θάνατο των παιδιών. Με βάση την έρευνα οι δύο κόρες της Φόλμπιγκ είχαν μια γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή. Όσον αφορά τους δύο γιους, τα παιδιά είχαν μια γενετική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με αιφνίδια επιληψία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Ντέιλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι ο δικαστής είχε καταλήξει στην «σταθερή άποψη» ότι υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την ενοχή της Φόλμπιγκ. Ως αποτέλεσμα, ο κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας υπέγραψε πλήρη αμνηστία και διέταξε την άμεση αποφυλάκιση της Φόλμπιγκ.

«Ήταν μια δοκιμασία 20 ετών για την ίδια. Της εύχομαι ειρήνη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του είναι επίσης με τον Κρεγκ Φόλμπιγκ, τον πατέρα των παιδιών.

Πάντως, η άνευ όρων αμνηστία δεν αναιρεί τις καταδικαστικές αποφάσεις. Η ανατροπή τους μπορεί να επικυρωθεί επισήμως μόνο με απόφαση από το Εφετείο Ποινικών Υποθέσεων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Εάν οι καταδίκες της ανατραπούν, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως να μηνύσει τις αρχές και να ζητήσει αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων.

Η περίπτωσή της συγκρίθηκε με αυτή της Λίντι Τσάμπερλεν, η οποία το 1982 κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία της εννέα εβδομάδων κόρης της, παρά τον ισχυρισμό της ότι κάποιος είχε πάρει το μωρό. Της δόθηκαν ωστόσο 1,3 εκατομμύρια δολάρια το 1992 για την άδικη καταδίκη της. Αλλά ορισμένοι συνήγοροι λένε ότι η περίπτωση της Τσάμπερλεν, που φυλακίστηκε για τρία χρόνια ωχριά μπροστά στην περίπτωση της Φόλμπιγκ.

«Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τον τραυματισμό που έχει προκληθεί στην Φόλμπιγκ, τον πόνο που έχασε τα παιδιά της [και] σχεδόν δύο δεκαετίες βρίσκεται εγκλωβισμένη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας», είπε η δικηγόρος της, Ρέγκο.

Η δίκη της Φόλμπιγκ το 2003 επικεντρώθηκε σε περιστασιακά στοιχεία, κυρίως σε ημερολόγια που εξέφραζαν τους αγώνες της σχετικά με τη μητρότητα. Αυτά τα ημερολόγια δόθηκαν στην αστυνομία το 1999 από τον τότε σύζυγό της, ο οποίος με τον καιρό πείστηκε ότι η γυναίκα του ήταν ένοχη. Το ζευγάρι χώρισε εν τέλει το 2000.

Οι καταχωρήσεις του ημερολογίου, στις οποίες αγωνιά για τον θάνατο των παιδιών της και περιγράφει πώς η «ενοχή για όλα με στοιχειώνει», θα αποτελέσουν τη βάση της υπόθεσης του εισαγγελέα.

Λόρα (αριστερά) και Πάτρικ (δεξιά)
Δύο από τα παιδιά της, η Λάουρα (αριστερά) και ο Πάτρικ (δεξιά)

Αλλά δεν υπήρχαν σωματικές ενδείξεις πνιγμού ή τραυματισμών στα παιδιά. Μια εκστρατεία υπό την ηγεσία ορισμένων φίλων της, οδήγησε σε μια αίτηση να επανεξεταστούν οι καταδίκες της με βάση τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Στην πρόσφατη έρευνα, μια ομάδα ανοσολόγων διαπίστωσε ότι οι κόρες της είχαν μια γενετική μετάλλαξη, που ονομάζεται CALM2 G114R, που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Αποκαλύφθηκαν επίσης στοιχεία, ότι οι γιοι της διέθεταν μια διαφορετική γενετική μετάλλαξη, που συνδέεται με αιφνίδια επιληψία σε ποντίκια. Η καθηγήτρια, η οποία ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, είπε ότι μια ασυνήθιστη γενετική αλληλουχία ήταν αμέσως εμφανής στο DNA της Φόλμπιγκ.

«Κάναμε το πρώτο τεστ και βρήκαμε μια παραλλαγή [γονιδίου] που φαινόταν πολύ ύποπτο», είπε στο το BBC. Ο καθηγητής Βινουέσα, δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο 134 γνωστές περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο της δυνητικά θανατηφόρας καρδιακής πάθησης, γνωστής ως καλμοδουλινοπάθεια, που συνδέεται με τη γενετική μετάλλαξη. Περιέγραψε την απόφαση για χάρη της Φόλμπιγκ ως μια «όμορφη στιγμή», που θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα σε άλλες γυναίκες σε παρόμοιες καταστάσεις.

«Μας έχουν προσεγγίσει γυναίκες, που έχουν χάσει παιδιά ή που έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση βλάβης και οι περιπτώσεις φαίνονται σαν να είναι επίσης παιδιά με σοβαρές γενετικές παθήσεις», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα