ΑΘΗΝΑ
07:32
|
25.04.2024
Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης των BRICS, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν είχε συνομιλίες με την Ναλέντι Πάντορ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Κέιρατ Ουμάροφ, παρευρέθηκε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των «BRICS+» στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για τη «Μετάβαση από την αλληλεγγύη στη συλλογική δράση για τη διασφάλιση αμοιβαία επιταχυνόμενης ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης και χωρίς αποκλεισμούς πολυμέρειας».

Παράλληλα με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε και μια διερυμένη εκδοχή της, η «Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Φίλων των BRICS», στην οποία εκπροσωπούνταν και το Καζακστάν, η Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Ινδονησία, οι Κομόρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ουρουγουάη.

Το Καζακστάν προσκλήθηκε στο φόρουμ ως ο σημερινός πρόεδρος της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) και μελλοντικός πρόεδρος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπως ανέφερε το πρακτορείο Delovoy Kazakhstan, το οποίο αποτελεί συνεργάτη του δικτύου TV BRICS.

Εκτός από την επισήμανση της σημασίας των συλλογικών προσπαθειών για την επίλυση των τρεχόντων επειγόντων προβλημάτων, ο Ουμάροφ υπογράμμισε τις διεθνείς πρωτοβουλίες του προέδρου του Καζακστάν, Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, που στοχεύουν στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, ιδίως τη δημιουργία του Περιφερειακού Κόμβου του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Κεντρική Ασία και του Διεθνούς Οργανισμού Βιοασφάλειας.

Ο Καζακστανός διπλωμάτης τόνισε το υψηλό επίπεδο εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Καζακστάν και των χωρών των BRICS, η οποία αποδεικνύεται από τον συνολικό εμπορικό κύκλο εργασιών μεταξύ του Καζακστάν και των χωρών BRICS, ο οποίος το 2022 ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

«Το Καζακστάν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην BRICS, η οποία έχει ήδη γίνει μια αποτελεσματική και αποδοτική πλατφόρμα για τη συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, χρησιμεύοντας ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών», δήλωσε ο Ουμάροφ.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης των «BRICS+», ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν είχε συνομιλίες με την Ναλέντι Πάντορ, Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ουμάροφ παρέδωσε στην Νοτιοαφρικανή υπουργό επιστολή του αρχηγού του κράτους που απευθυνόταν στον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Σίριλ Ραμαφόζα.

Οι πλευρές συζήτησαν θέματα εντατικοποίησης της διμερούς πολιτικής και της οικονομικής συνεργασίας, στενής αλληλεπίδρασης σε πολυμερή σχήματα και αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Ουμάροφ συναντήθηκε επίσης με τους επικεφαλής των άλλων αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στην υπουργική συνάντηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα