ΑΘΗΝΑ
02:47
|
27.07.2024
Η σύνοδος στο Κέιπ Τάουν συνδυάστηκε, άλλωστε, με τη «Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Φίλων των BRICS».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα των BRICS, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Βενεζουέλας, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών των BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, συναντήθηκαν χθες στο Κέιπ Τάουν.

Παράλληλα με τη σύνοδο, πραγματοποιήθηκε και μια διερυμένη εκδοχή της, η «Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Φίλων των BRICS», στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών επιπλέον χωρών.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, είχε στα περιθώρια της συνόδου συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους από τότε που το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις μεταξύ τους σχέσεις τον Μάρτιο.

«Άνοιγμα» των BRICS

Σε ό,τι αφορά την εισδοχή νέων μελών στο μπλοκ, η υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για να έχει συγγραφεί μια σχετική έκθεση μέχρι τον Αύγουστο. Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS θα γίνει στη Νότια Αφρική στις 22-24 Αυγούστου.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Μα Τσαοσού δήλωσε ότι η ιδέα της επέκτασης του μπλοκ θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, σημειώνοντας ότι το μπλοκ των BRICS «είναι συμπεριληπτικό…σε έντονη αντίθεση με τον μικρό κύκλο ορισμένων χωρών, και έτσι πιστεύω ότι η διεύρυνση των BRICS θα είναι επωφελής για τις χώρες των BRICS».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά το θέμα των BRICS, ακόμη διαμορφώνεται, εξακολουθεί να εξελίσσεται».

«Τα BRICS είναι ένας νέος οργανισμός που βασίζεται στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της συναίνεσης, της μη παρέμβασης και της αυστηρής τήρησης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σε όλες τις αρχές και σε όλες τις σχέσεις τους. Τα BRICS δεν επιλέγουν κατά περίπτωση ποια αρχή τους αρέσει, και μετά δεν κάνουν το αντίθετο», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Τόνισε επίσης ότι το μπλοκ «συμβολίζει την εξέλιξη του πολυπολικού κόσμου, ο οποίος συζητείται όλο και πιο συχνά».

Τον περασμένο μήνα, ο απεσταλμένος της Νότιας Αφρικής στα BRICS Ανίλ Σουκλάλ είπε ότι περίπου 19 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ.

Στις χώρες που έχουν ήδη ζητήσει επίσημα να ενταχθούν στον οργανισμό περιλαμβάνονται το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, ενώ η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, η Ινδονησία και τρία άλλα αφρικανικά κράτη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στο μπλοκ. Από την ίδρυση του μπλοκ το 2006, η ομάδα έχει εισδεχθεί μόνο ένα μη ιδρυτικό μέλος, τη Νότια Αφρική.

Αποδολαριοποίηση

Η στρατηγική της αποδολαριοποίησης συζητήθηκε επίσης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των BRICS. Η Ναλέντι Πάντορ είπε ότι τα κράτη μέλη σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το λανσάρισμα ενός εναλλακτικού προς το δολάριο νομίσματος.

Ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, δήλωσε ότι η πιθανότητα ενός εναλλακτικού νομίσματος θα μπορούσε να υποστηριχθεί όχι μόνο από τον χρυσό, αλλά και από άλλα πολύτιμα προϊόντα, όπως στοιχεία σπάνιων γαιών.

«Πιστεύω ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών των BRICS τον Αύγουστο θα ανακοινώσει την ετοιμότητα να υλοποιηθεί αυτό το έργο», επεσήμανε ο Μπαμπάκοφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, δήλωσε τον Μάιο ότι τα κράτη μέλη της BRICS «εργάζονται εδώ και πολύ καιρό σε μέτρα για τη μείωση του μεριδίου του δολαρίου στις αμοιβαίες πληρωμές και για τη μετάβαση σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα […]», προσθέτοντας ότι «πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας [Λούλα ντα Σίλβα] πρότεινε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε προς ένα συλλογικό νόμισμα εντός των BRICS. Θα συμμετάσχουμε με ενδιαφέρον σε αυτή τη συζήτηση».

Οι δηλώσεις έγιναν αφού ο ντα Σίλβα κάλεσε την ομάδα BRICS να συλλάβει ένα σχέδιο δράσης για την αποδολαριοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου.

«Γιατί ένα ίδρυμα όπως η τράπεζα των BRICS δεν μπορεί να έχει νόμισμα για τη χρηματοδότηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Βραζιλίας και της Κίνας, μεταξύ της Βραζιλίας και όλων των άλλων χωρών των BRICS; Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το (εμπορικό) νόμισμα μετά το τέλος της ισοτιμίας χρυσού;» είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην έδρα της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Σαγκάη.

Πριν από την διατύπωση αυτών των δηλώσεων, ο Λαβρόφ είπε ότι τα μέλη των BRICS ήδη εργάζονται για την επίτευξη πληρωμών σε εθνικά νομίσματα στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, λόγω του γεγονότος ότι το δολάριο θεωρείται πλέον αναξιόπιστο.

«Το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς μεταξύ των χωρών των BRICS αυξάνεται ήδη γρήγορα. Οι χώρες των BRICS κινούν πρωτοβουλίες γύρω από την ανάγκη να εργαστούν για τη δημιουργία του δικού τους νομίσματος. Ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μηχανισμούς που βρίσκονται στα χέρια εκείνων που μπορούν να εξαπατήσουν ανά πάσα στιγμή και να αρνηθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα