ΑΘΗΝΑ
14:08
|
25.04.2024
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια του εργοστασίου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος κοντά στην πόλη Νόβα Κακχόβκα στην Χερσώνα ενέχει κίνδυνο για την τοπική γεωργία και μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP), δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Εβγκένι Μπαλίτσκι, αναπληρωτής κυβερνήτης της γειτονικής, επίσης ενσωνατωμένης πλέον στη Ρωσία περιοχής Ζαπορίζια.

Η στάθμη του νερού γύρω από τον πυρηνικό σταθμό έχει πέσει κατά 2,5 μέτρα, είπε ο Μπαλίτσκι, προσθέτοντας ότι είναι πιθανή περαιτέρω μείωση της στάθμης του νερού. «Περιμένουμε ότι η πτώση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, έως και επτά μέτρα», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24.

Το νερό είναι κρίσιμο για την ψύξη των αντιδραστήρων και των αναλωμένων καυσίμων στις εγκαταστάσεις. Το ZNPP είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη.

Ο Μπαλίτσκι αρνήθηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε «να επηρεάσει την ασφάλεια στην περιοχή ή στις περιοχές μας συνολικά με οποιονδήποτε τρόπο». Είπε επίσης ότι η τρέχουσα στάθμη του νερού κοντά στο ZNPP είναι «μη συνήθης» αλλά εξακολουθεί να είναι «αποδεκτή». Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε επίσης σήμερα ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια του εργοστασίου».

Πρόσθεσε ότι η στάθμη του νερού στη δεξαμενή ήταν «περίπου στα 16,4 μέτρα» το πρωί, αλλά εξακολουθεί να πέφτει. «Αν πέσει κάτω από τα 12,7 μέτρα, τότε δεν μπορεί πλέον να αντληθεί [νερό]» για την ψύξη του σταθμού», προειδοποίησε ο Γκρόσι, προσθέτοντας ότι «η απουσία νερού ψύξης για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλούσε τήξη του καυσίμου και αδυναμία λειτουργίας των γεννητριών ντίζελ έκτακτης ανάγκης».

Ο Μπαλίτσκι προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος θα μπορούσε επίσης να «ζημιώσει» τη γεωργική παραγωγή της περιοχής λόγω της έλλειψης νερού στα τοπικά κανάλια άρδευσης. «Το νερό στα κανάλια θα ήταν αρκετό για ενάμιση μήνα», είπε, προσθέτοντας ότι οι τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβιώσουν αυτή τη σεζόν, αλλά θα είναι απαραίτητο να επιλυθεί το πρόβλημα μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, εξέφρασε μια παρόμοια προειδοποίηση. «Μόλις πέσει η στάθμη του νερού – και θα συμβεί μάλλον σύντομα – η δεξαμενή θα χάσει τα αποθέματα νερού που προορίζονται για άρδευση», είπε.

Οι αρχές στην Κριμαία, η οποία λαμβάνει επίσης νερό από τον ποταμό Δνείπερο δήλωσαν ότι έχουν «περισσότερα από αρκετά» αποθέματα νερού για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή έλλειψη. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, παραδέχτηκε ότι η απώλεια του φράγματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της στάθμης του νερού στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, που συνδέει τη χερσόνησο με τον ποταμό Δνείπερο.

Ο Βλαντιμίρ Λεοντίεφ, δήμαρχος της Νόβα Κακχόβκα, που βρίσκεται στο ρεύμα του κατεστραμμένου φράγματος, είπε ότι τα επίπεδα του νερού στην πόλη συνέχισαν να ανεβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Το [επίπεδο] του νερού ανέβηκε περισσότερο από 11 μέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά μετά τη ρήξη του φράγματος.

Ο Λεοντίεφ προειδοποίησε επίσης ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα συνεχίζει να καταρρέει και ότι ο χώρος του στροβίλου του έχει πλημμυρίσει. Βίντεο που τραβήχτηκαν στη Νόβα Κακχόβκα και αναμεταδόθηκαν από το RT δείχνουν τους δρόμους της πόλης να πλημμυρίζουν από ρυάκια νερού και λάσπης.

Το Κίεβο, από τη μεριά του, ισχυρίζεται ότι το υπό ρωσικό έλεγχο φράγμα καταστράφηκε από την ίδια τη Ρωσία. Τον ισχυρισμό υιοθέτησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα