ΑΘΗΝΑ
06:55
|
03.10.2023
Με τον καπνό να έχει φτάσει στη Νέα Υόρκη, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους και να φορούν μάσκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προειδοποιήσεις για την επικίνδυνη ποιότητα του αέρα υψηλού κινδύνου έχουν εκδοθεί για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, λόγω των συνεχιζόμενων δασικών πυρκαγιών στον Καναδά. Ο καπνός της πυρκαγιάς έχει καλύψει μεγάλες πόλεις στο Οντάριο και το Κεμπέκ, συμπεριλαμβανομένου του Τορόντο και των γύρω περιοχών του.

Ο καπνός έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ, όπου η ποιότητα του αέρα έχει χαρακτηριστεί ως «ανθυγιεινή». Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από το Κεμπέκ, όπου καίνε 160 φωτιές. Το Environment Canada εξέδωσε την ισχυρότερη προειδοποίησή του την Τρίτη για την Οτάβα, θεωρώντας την ποιότητα του αέρα στην καναδική πρωτεύουσα «πολύ υψηλού κινδύνου» για την υγεία των ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) έχει χαρακτηρίσει επίσης, την ποιότητα του αέρα σε μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ ως «ανθυγιεινή», ειδικά για άτομα που είχαν ήδη αναπνευστικά προβλήματα.

Οι συμβουλές για την ποιότητα του αέρα περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ. Εκτείνονται επίσης βόρεια ως τη Βοστώνη και νότια ως το Πίτσμπουργκ και την Ουάσιγκτον. Τμήματα της ανατολικής Πενσυλβάνια, της Νέας Υόρκης και της Νέας Αγγλίας έχουν δει τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα στην κορυφή 200, δηλαδή συνθήκες που είναι «πολύ ανθυγιεινές για όλους».

Το Άγαλμα της Ελευθερίας καλύπτεται από ομίχλη και καπνό που προκαλείται από τις πυρκαγιές στον Καναδά

Στη Νέα Υόρκη, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το πρωί της Τρίτης έδειξαν μια πορτοκαλί ομίχλη να καλύπτει τον ορίζοντα της πόλης λόγω του καπνού της δασικής πυρκαγιάς από τον Καναδά, που έχει ταξιδέψει νότια. Οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους, να μην ασκούνται έξω και να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς ο αέρας εγκυμονεί άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα έχει επίσης αναγκάσει τουλάχιστον μια περιοχή στο Κεμπέκ, να μεταφέρει άτομα με άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα μακριά από τον καπνό. Ο Καναδάς όμως, συνεχίζει να έχει μια πιο ενεργή περίοδο πυρκαγιών από ό,τι συνήθως. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη Δευτέρα, ότι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στον Καναδά, λόγω των ξηρών και ζεστών συνθηκών.

Οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα έχουν ήδη κάψει περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια εκτάρια γης, μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας για αυτήν την εποχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Κεμπέκ, όπου οι πυρκαγιές έχουν κάψει περίπου 200.000 εκτάρια μέχρι σήμερα. Ενώ, μεγάλες πυρκαγιές καίνε επίσης τη Βρετανική Κολομβία, την Αλμπέρτα, το Οντάριο, τη Νέα Σκωτία και τα Βορειοδυτικά εδάφη.

Το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ανάλυσης (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA κατέγραψε μια εναέρια άποψη του καπνού που αναβλύζει από τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ στις 3 Ιουνίου.
Λεζάντα εικόνας,Υπήρχαν 160 πυρκαγιές σε όλο το Κεμπέκ από την Τρίτη

Πώς επηρεάζει ο καπνός της πυρκαγιάς την υγεία σας;

Οι ειδικοί λένε, ότι η έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ο Μάθιου Άνταμς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής του Κέντρου Αστικού Περιβάλλοντος δήλωσε, ότι οι άμεσες συνέπειες της εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά περιλαμβάνουν δύσπνοια, αυξημένο σφυγμό, πόνο στο στήθος ή φλεγμονή στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.

«Αυτές τις ημέρες με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, θα δούμε αυξημένο αριθμό επισκέψεων στο νοσοκομείο», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμς στο BBC «Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νοσοκομείο έχουν συνήθως μια προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο». Αλλά ο καπνός των δασικών πυρκαγιών έχει επίσης συνδεθεί με σοβαρά, μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος ή η πνευμονική νόσος, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνές δασικές πυρκαγιές.

Αυτό προκαλείται από τα μικρά σωματίδια στην ομίχλη καπνού, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας πιθανές μεταλλάξεις στο DNA και άλλα προβλήματα υγείας. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει, ότι η παρατεταμένη έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά τους, πρόσθεσε ο καθηγητής Άνταμς.

Για τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις μακριά από τις πυρκαγιές, ο καθηγητής Άνταμς τους συμβούλεψε, να περιορίσουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγουν την αναπνοή του καπνού της πυρκαγιάς, «Μείνετε μέσα και μειώστε την έκθεσή σας».

Αλλά σε περιοχές πιο κοντά στις πυρκαγιές, ο καθηγητής Άνταμς συνέστησε να φορούν μια μάσκα N95 έξω για να εμποδίζεται η εισπνοή των περισσότερων από τα σωματίδια καπνού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μυστηριώδης μπάλα φωτιά πάνω από το Οξφορντσάιρ

Από μαθήτρια γυμνασίου, μητέρα στα 13

Πειρατές στον όρμο του Σαν Φρανσίσκο

Χωρίς προηγούμενο η μεταναστευτική κρίση, λέει η Μελόνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα