ΑΘΗΝΑ
14:28
|
24.04.2024
Ο δήμαρχος της Νόβα Κακχόβκα είχε προηγουμένως αναφέρει ότι επτά άνθρωποι αγνοούνται μετά την ρήξη του φράγματος το πρωί της Τρίτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν εξαιτίας της διάρρηξης του φράγματος Κακχόβκα, δήλωσε, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, ο δήμαρχος της πόλης που φιλοξενεί την κατεστραμμένη υποδομή.

«Σήμερα ήρθαν αναφορές ότι από τα επτά άτομα που έβοσκαν βοοειδή, τα πέντε πέθαναν. Είμαστε στη διαδικασία εκκένωσης των άλλων δύο», ανέφερε ο δήμαρχος της Νόβα Κακχόβκα, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σήμερα.

Ο δήμαρχος είχε προηγουμένως αναφέρει ότι επτά άνθρωποι αγνοούνται μετά την ρήξη του φράγματος νωρίς το πρωί της Τρίτης. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ότι το κατέστρεψαν και ότι εκθέτουν σε πλημμύρες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν κοντά στον ποταμό Δνείπερο.

Η Νόβα Καχόβκα βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού και ελέγχεται από τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία ελέγχει την απέναντι πλευρά της περιοχής της Χερσώνας. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα μετά τις πλημμύρες και στην άλλη όχθη του ποταμού.

Τα επίπεδα των υδάτων στην πόλη αυξήθηκαν κατά 12 μέτρα μετά την καταστροφή του φράγματος, πριν αρχίσουν σιγά σιγά να υποχωρούν το απόγευμα της Τρίτης. Οι ρωσικές αρχές υπολόγισαν ότι 14 οικισμοί βρίσκονταν στην περιοχή κινδύνου. Εκτός από τις άμεσες ζημιές σε κτίρια, υποδομές και χωράφια, το περιστατικό προκάλεσε την αποστράγγιση μιας δεξαμενής νερού, η οποία τροφοδοτούσε ένα κανάλι που μετέφερε γλυκό νερό στη ρωσική Κριμαία.

Το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν το φράγμα για να αποτρέψουν μια πιθανή αμφίβια επιχείρηση μέσα από τον Δνείπερο στην περιοχή της Χερσώνας. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τοποθετήθηκαν εκρηκτικά μέσα στο φράγμα, κάτι που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε.

Η Μόσχα με τη σειρά της κατηγόρησε τους Ουκρανούς, επικαλούμενη τους προηγούμενους ουκρανικούς βομβαρδισμούς του φράγματος. Ένας Ουκρανός στρατηγός επιβεβαίωσε πέρυσι στην Washington Post ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν πυραυλικό πυροβολικό που τους προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν μια από τις πύλες του φράγματος ως δοκιμή για μελλοντικές επιθέσεις, εάν ο στρατός κρίνει απαραίτητο να προκαλέσει πλημμύρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα