ΑΘΗΝΑ
10:41
|
02.05.2024
Προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά με δυσκολίες η Ουκρανική αντεπίθεση. Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων προετοιμάζουν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε βαρύ εξοπλισμό και στρατιώτες καθώς συνάντησαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αντίσταση από τις ρωσικές δυνάμεις στην πρώτη τους απόπειρα να παραβιάσουν τις ρωσικές γραμμές στα ανατολικά της χώρας τις τελευταίες ημέρες, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, στις απώλειες συμπεριλαμβάνονται και τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού MRAP που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στις δυνάμεις του Κιέβου.

Όπως αναφέρει το CNN, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν πλήγματα εναντίον ορισμένων ρωσικών φυλακίων γύρω από το Μπαχμούτ. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις, οπλισμένες με αντιαρματικούς πυραύλους, χειροβομβίδες και όλμους, έχουν προβάλει «σκληρή αντίσταση» και προκαλούν σημαντικές απώλειες στους επιτιθέμενους, με τη Μόσχα να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι η επίθεση απετράπη.

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για την αντεπίθεση εδώ και μήνες, κινούμενοι για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας πριν από την έναρξη της. Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε ότι μια επίθεση «διεξαγόταν προς διάφορες κατευθύνσεις».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, οι απώλειες δεν αναμένεται να επηρεάσουν την προγραμματισμένη ουκρανική αντεπίθεση, με τους αναλυτές να έχουν από πριν προβλέψει ότι θα απαιτηθεί χρόνος και θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για τους στρατιώτες, όσο και για τον εξοπλισμό που το Κίεβο έχει παραλάβει από τη Δύση.

Νέο πακέτο βοήθεια προανήγγειλε ο Τζον Κίρμπι

Τις ουκρανικές απώλειες επιβεβαίωσε, μιλώντας στο CNN, και ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «βαριές απώλειες» των Ουκρανών σε ανθρώπινο δυναμικό και αμερικανικά όπλα που οφείλονται σε «βαριές μάχες» γύρω από το Μπαχμούτ και σε άλλα μέρη του μετώπου.

«Φυσικά, μπορούν να αναμένονται θύματα σε αυτές τις έντονες συγκρούσεις», τόνισε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επικεντρωθούν στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή, το Bloomberg, μετέδωσε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο όπλων προς την Ουκρανία, αξίας 2 δισ. δολαρίων, το οποίο πιθανόν να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας.

Το πακέτο υποστήριξης θα συμπεριλάβει κυρίως πυρομαχικά για την αντιαεροπορική άμυνα, και κεφάλαια για την αγορά εκτοξευτήρων Hawk και δυο τύπων πυραύλων του συστήματος Patriot, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα