ΑΘΗΝΑ
19:49
|
24.04.2024
Όπως υποστήριξε, ο στόχος δεκαετιών επιτεύχθηκε στις 8 Ιουνίου με την «ιστορική συμφωνία» των 27 για την μετανάστευση και το άσυλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν «ιστορική» παρουσίασε για την Ελλάδα τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Σχοινάς μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «μόνιμη ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης, προστασίας και αρωγής στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

«Για την Ελλάδα, σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα έχουμε μια μόνιμη, έννομη, ευρωπαϊκή ασπίδα αλληλεγγύης, προστασίας και αρωγής στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αντί του μοντέλου ad hoc διαχείρισης κρίσεων όπως τις ζήσαμε στον Έβρο, στο Αιγαίο και τη ντροπή της Μόριας. Τα υπερσύγχρονα – και πλήρως χρηματοδοτημένα από την ΕΕ – κέντρα στη Σάμο, Κω και Λέρο και προσεχώς σε Λεσβο και Χίο δίνουν τον τόνο του εξευρωπαϊσμού όλων των σχετικών διαδικασιών που θα φέρουν οι αλλαγές που συνεπάγεται το Σύμφωνο» είπε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες της Ε.Ε., ο Σχοινάς παρατήρησε πως η χθεσινή συμφωνία που επιτυγχάνεται ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές, εκτιμώντας πως συνιστά «πλήγμα» για τους λαϊκιστές που ήθελαν το μεταναστευτικό ως πάγιο πρόβλημα της ΕΕ, όχι ως ευκαιρία λύσης.

«Αποδείξαμε ότι οι λύσεις μας είναι πιο ισχυρές από τις κραυγές τους. Οι Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν με τη βεβαιότητα ότι όπως και στη πανδημία, έτσι και στο μεταναστευτικό, υπάρχουν λύσεις και είναι αποτελεσματικές μόνον όταν είναι συλλογικές» επέμεινε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αναφερόμενος στην αρχή της προσπάθειας που ξεκίνησε όπως θύμισε τον Σεπτέμβριο του 2020, τόνισε πως από τότε είχαν παρουσιάσει την πρόταση για ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Παρά τις αποτυχίες των περασμένων ετών, ήμασταν σίγουροι ότι η Ευρώπη ήταν εφικτό να αποκτήσει μια ενιαία, συνεκτική και ολιστική πολιτική για το μεταναστευτικό». Πρόσθεσε πως αυτή η πολιτική θα βασίζεται στο τρίπτυχο:

  • Συμφωνίες με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης.
  • Ισχυρά εξωτερικά σύνορα, ισχυρή Frontex, κοινές Ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου.
  • Αλληλεγγύη και δίκαιος επιμερισμός των βαρών από όλους τους εταίρους.

Θεωρεί πως ο αυτός ο στόχος δεκαετιών επιτεύχθηκε στις 8 Ιουνίου με την «ιστορική συμφωνία» των 27 γύρω από τα βασικά στοιχεία των προτάσεών μας, προσθέτοντας:

«Τις κοινές διαδικασίες διαχείρισης και διαδικασιών ασύλου με το σωστό μείγμα υποχρεώσεων και αλληλεγγύης… Η συμφωνία των εταίρων…ανοίγει τον δρόμο για τη τελική υιοθέτηση του πακέτου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα καθοριστικής σημασίας επίτευγμα, προϊόν σκληρής δουλειάς, εξαντλητικής διαβούλευσης και σύνθετης διαπραγμάτευσης». Πρόκειται είπε, αναμφίβολα για μία από τις «μεγαλύτερες επιτυχίες της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν», όπως «και τα εμβόλια μέσα στην πολιτική αρμοδιότητα του χαρτοφυλακίου του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα