ΑΘΗΝΑ
07:29
|
04.05.2024
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα μεταβεί στο Πεκίνο μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη εβδομάδα μετά από πρόσκληση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Κίνα έχει διαμηνύσει την πρόθεσή της να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων.

«Μετά από πρόσκληση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, θα πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στην Κίνα από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου», δήλωσε η εκπρόσωπος Χούα Τσουνγίνγκ σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση ακολουθεί μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, τον Απρίλιο, στην οποία εξέφρασε την προθυμία της Κίνας να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά από ξεχωριστές συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους διπλωμάτες.

Ο Τσιν υποστήριξε «βήματα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών» σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, ανέφερε τον Απρίλιο το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, προσθέτοντας ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια σε αυτό». Ο Κινέζος διπλωμάτης έκανε επίσης παρόμοιες εκκλήσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες σε μια συζήτηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μαλίκι, σύμφωνα με το Xinhua.

Και στις δύο συνομιλίες, ο Τσιν δήλωσε ότι η πλατφόρμα της Κίνας για ειρηνευτικές συνομιλίες βασίζεται στη λεγόμενη «λύση δύο κρατών» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ανέφερε το Xinhua.

Οι προσπάθειες του Πεκίνου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έρχονται καθώς η Κίνα έχει στραφεί, με σημαντικές επιτυχίες ομολογουμένως, στο να ενεργεί ως μεσολαβητής σε διάφορες περιφερειακές διαφορές.

Τον Μάρτιο, το Πεκίνο μεσολάβησε για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, παίρνοντας έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που για πολλά χρόνια μονοπωλείτο από τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αφήνει την Ουάσιγκτον στο περιθώριο σε περιφερειακές συγκρούσεις, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη, που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό σύγκρουση δια αντιπροσώπων μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι αναμένει από την Κίνα να διαδραματίσει παραγωγικό ρόλο στις ανησυχίες της για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία μετά από συζητήσεις μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία το 2012, η Κίνα έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να καθιερωθεί ως μεσολαβητής συγκρούσεων σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Συρία, το Αφγανιστάν

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα