ΑΘΗΝΑ
08:54
|
20.09.2024
Η σημερινή επίθεση ακολουθεί μια παρόμοια επίθεση το Σάββατο, για την οποία κατηγορείται επίσης η CODECO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαχητές επιτέθηκαν νωρίς σήμερα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 46 ανθρώπους.

Οι τοπικές αρχές απέδωσαν την επίθεση στο στρατόπεδο «Λάλα» στην ομάδα Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (CODECO), μια πολιτοφυλακή που δρα στα ταραγμένα ανατολικά της χώρας.

Ο Ζαν Ρισάρν Λενγκά, αρχηγός της περιοχής Μπαχέμα Μπαντζέρε, είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ένοπλοι άνδρες έσφαξαν 46 ανθρώπους με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα και έκαψαν άλλους ζωντανούς στα σπίτια τους μέσα στον καταυλισμό.

«Όλο το χωριό είναι σε πένθος τώρα, είναι πολύ λυπηρό», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν πτώματα, με τον αριθμό των θυμάτων να αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλές καλύβες στον καταυλισμό έχουν καεί. Σύμφωνα με τον Λενγκά, πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν στην κοντινή πόλη Μπούλε, όπου βρίσκεται μια ειρηνευτική βάση των Ηνωμένων Εθνών.

«Άρχισαν να πυροβολούν, πολλοί άνθρωποι κάηκαν μέχρι θανάτου στα σπίτια τους, άλλοι σκοτώθηκαν με μαχαίρι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντεζιρέ Μαλοντρά, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών. Ένας άλλος αρχηγός μιας τοπικής ομάδας πολιτικών δικαιωμάτων, ο Σαριτέ Μπάνζα, είπε στο Reuters ότι τα θύματα θα ταφούν σε ομαδικό τάφο.

Η σημερινή επίθεση ακολουθεί μια παρόμοια επίθεση το Σάββατο, για την οποία κατηγορείται επίσης η CODECO, στην περιοχή Ντζουκόθ της επαρχίας Μαχαγκί, η οποία άφησε πίσω της επτά νεκρούς.

Η πολιτοφυλακή CODECO, που προέρχεται κυρίως από την εθνοτική ομάδα των αγροτών Λέντου, η οποία έχει μακροχρόνια κόντρα με τους κτηνοτρόφους Χέμα, φέρεται να στοχεύει συχνά στρατόπεδα εκτοπισμού. Λέγεται ότι σκότωσε 60 ανθρώπους πέρυσι σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔΚ.

Νωρίτερα φέτος, επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, φέρεται να σκοτώθηκαν στη βορειοανατολική περιοχή, ενώ ομαδικοί τάφοι που περιείχαν τα πτώματα 49 αμάχων ανακαλύφθηκαν σε δύο χωριά στο Ιτούρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία

Βόλος: Ξεκινάει η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα