ΑΘΗΝΑ
20:51
|
28.04.2024
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί αναχώρησε από την Τεχεράνη για πενθήμερη επίσκεψη σε Βενεζουέλα, Νικαράγουα και Κούβα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, αναχώρησε από την Τεχεράνη για μια πενθήμερη περιοδεία στην Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια της οποία θα επισκεφθεί τη Βενεζουέλα, την Νικαράγουα και την Κούβα.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης πριν την αναχώρησή του, ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις χώρες αυτές είναι σταθερά φιλικές και μοιράζονται κοινές απόψεις για τα διεθνή θέματα, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία έγκειται στην αντίθεση σε ένα ηγεμονικό πλανητικό σύστημα που προωθείται στις διεθνείς σχέσεις.

«Σήμερα, υπάρχουν πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική που είναι πρόθυμες να ζήσουν ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος. «Η κοινή μας θέση με αυτές τις τρεις χώρες είναι η αντίθεση σε ένα ηγεμονικό παγκόσμιο σύστημα και στις μονομερείς συμπεριφορές» τόνισε, κάνοντας λόγο για συνεργασία σε πολλούς τομείς.

«Η εξαγωγή τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας από τους σημαντικούς τομείς συνεργασίας μας», είπε, προσθέτοντας ότι η συνεργασία εκτείνεται στους τομείς της πολιτικής, της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της ιατρικής και της οικονομίας.

Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο ταξίδι, που γίνεται μετά από πρόσκληση των λατινοαμερικάνων ηγετών, αποτελεί κομβικό σημείο για την ανάπτυξη των δεσμών της Τεχεράνης με τις τρεις χώρες και αφορά στην επέκταση και διεύρυνση των στρατηγικών σχέσεων.

Μαζί με τον Ραΐσι στην Λατινική Αμερική θα ταξιδέψει μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Πετρελαίου, Άμυνας και Υγείας, προκειμένου να υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας και μνημόνια κατανόησης.

Το Ιράν και η Βενεζουέλα υπέγραψαν 20ετή συμφωνία εταιρικής σχέσης τον περασμένο Ιούνιο για να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς κατά την επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στην Τεχεράνη. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της γεωργίας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των πετροχημικών, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα