ΑΘΗΝΑ
01:56
|
20.04.2024
Ο Ιρανός πρόεδρος θα αναχωρήσει την Κυριακή για τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, πρόκειται να επισκεφθεί τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής την επόμενη εβδομάδα για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της χώρας του με αυτές.

Ο Ραΐσι θα αναχωρήσει την Κυριακή για τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα ως επικεφαλής μιας υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησής του για επέκταση των σχέσεων με φιλικά προσκείμενες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στη Λατινική Αμερική θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ του Ιράν και των τριών κρατών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ο Ραϊσί πρόκειται επίσης να συνευρεθεί με Ιρανούς και ντόπιους εμπόρους και οικονομικούς παράγοντες.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη τον Φεβρουάριο τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στη Νικαράγουα. Τον περσινό Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στην Τεχεράνη, το Ιράν και η Βενεζουέλα υπέγραψαν 20ετή συμφωνία εταιρικής σχέσης για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της γεωργίας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των πετροχημικών, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί πολλά κράτη το τελευταίο διάστημα, με στόχο την ενίσχυση των διμερών δεσμών και την ενίσχυση της συνεργασίας. Παράλληλα, το Ιράν σημείωσε μια πρόσφατη προσέγγιση τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με την Αίγυπτο μετά από μια περίοδο τεταμένων σχέσεων.

Αφού προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής των «φίλων των BRICS» στο Κέιπ Τάουν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε στην Νοτιοαφρικανή ομόλογό του ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να επεκτείνει τους δεσμούς με τη Νότια Αφρική.

Σε πρόσφατη, εκτενή συνέντευξή του στο AlMayadeen, ο Ραϊσί μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στα BRICS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα