Ο διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες στο Άμπου Ντάμπι για να συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
«Μετά από διπλωματικές διαβουλεύσεις με περιφερειακά και εξωπεριφερειακά μέρη, συναντηθήκαμε με τους Γερμανούς, Γάλλους και Βρετανούς ομολόγους μας στο Άμπου Ντάμπι και συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά, Αλί Μπαγκερί Κάνι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, και επικεντρώθηκε στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το IRNA πρόσθεσε ότι ο Μπαγκερί Κάνι βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για να συζητήσει την προώθηση της διμερούς συνεργασίας και να αξιολογήσει από κοινού με αξιωματούχους του Άμπου Ντάμπι περιφερειακά ζητήματα.
Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) το 2015 σήμανε μια ελάφρυνση των κυρώσεων στο Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα, διασφαλίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο, κάτι που αρνείται εδώ και καιρό ότι επιδιώκει.
Επιπλέον, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η εκ νέου επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων ώθησαν το Ιράν να αρχίσει να υποχωρεί στις δικές του δεσμεύσεις. Οι εκ νέου συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν έρθει σε τέλμα τους τελευταίους μήνες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανανί, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το θέμα.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι, ενώ η Τεχεράνη δεν εμπιστεύεται τη Δύση και έχει αναπτύξει τη δική της πολιτική με στόχο την «εξουδετέρωση των κυρώσεων», «δεν σταμάτησε ποτέ τις διπλωματικές διαδικασίες με στόχο την άρση των σκληρών κυρώσεων».
Ο Χαμενεΐ ενθαρρύνει την υπό όρους πυρηνική ανάπτυξη
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, υπογράμμισε την Κυριακή ότι η χώρα δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα και ότι η πυρηνική βιομηχανία της χώρας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στους τομείς της τεχνολογίας, της οικονομίας και της υγείας, καθώς και ότι συνεισφέρει στην διεθνή πολιτική θέση του Ιράν.
«Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στη συμφωνία (με τη Δύση), αλλά η υποδομή της πυρηνικής μας βιομηχανίας δεν πρέπει να θιγεί», είπε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Παρά τους περιορισμούς και τις απειλές κατά επιστημόνων, ορισμένοι από τους οποίους δολοφονήθηκαν, ο Ιρανός ηγέτης υπογράμμισε ότι η πυρηνική πρόκληση έχει αποδείξει την απίστευτη ικανότητα και λαμπρότητα της ιρανικής νεολαίας.
Τα τελευταία 20 χρόνια, τόνισε, απέδειξαν την έκταση της αναξιοπιστίας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος έδωσε στο Ιράν διαβεβαιώσεις στις διμερείς συνομιλίες και εξέφρασε το αντίθετο στις συζητήσεις που στοχεύουν στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2025.
Τηλεφωνική συνομιλία Ραΐσι – Μακρόν
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ιρανός πρόεδρος, Ιμπραχίμ Ραϊσί, συζήτησε θέματα, που αποτελούν πηγές σοβαρής ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του Ιράν και διμερή ζητήματα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων MEHR.
Πρώτον, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών, στις οποίες συμμετείχαν μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις γνωστές ως P4+1 και το Ιράν, με στόχο την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Ο Ραϊσί έθεσε επίσης ζητήματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές παρερμηνείες που χτίζονται γύρω από την εικόνα του Ιράν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιιρανικής προπαγάνδας, των τρομοκρατών και των αυτονομιστικών ομάδων που έχουν προφυλαχθεί από την ίδια την Ε.Ε.