ΑΘΗΝΑ
20:44
|
27.04.2024
Το Ιράν ευχαρίστησε το Ομάν για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, τονίζοντας πως δεν ενδιαφέρεται για προσωρινή συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν πάνω στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, διαψεύδοντας ωστόσο και αυτός με τη σειρά του (όπως προ ημερών εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου) τα περί «προσωρινής συμφωνίας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Την Κυριακή ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και χώρες της Δύσης πάνω στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ότι οι υπάρχουσες υποδομές των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας του δε θα πρέπει επ’ουδενί να αγγιχτούν.

Ο Νάσερ Καναάνι ευχαρίστησε σήμερα  σε συνέντευξη Τύπου το σουλτανάτο του Ομάν για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, τονίζοντας πως η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για προσωρινή συμφωνία με τις ΗΠΑ πάνω στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Παρόλα αυτά δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησε μονομερώς η προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το Μάιο του 2018.

Την περασμένη Παρασκευή το αμερικάνικο ειδησεογραφικό σάιτ Axios είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ θα έδιναν μία «αυστηρή απάντηση» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει στο 90% του εμπλουτισμού ουρανίου καθώς το επίπεδο αυτό μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Ο Χαμενεί από την άλλη την Κυριακή τόνισε πως κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τη χώρα του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εάν το επιλέξει, αλλά τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και για θρησκευτικούς λόγους. Κάλεσε επίσης την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)  να συνεργαστεί με το Ιράν τονίζοντας πως δεν πρόκειται να ενδώσει σε συμπεριφορές «εκφοβισμού» με αφορμή «αβάσιμους ισχυρισμούς».

Την Πέμπτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε διαψεύσει τα περί «προσωρινής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν πάνω στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα