Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι υπέβαλε ένα «φιλικό αίτημα» προς τη Ρωσία να αποθηκεύσει ορισμένα από τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία ως μέσο αποτροπής. Συμπλήρωσε ότι δεν θα δίσταζε να τα χρησιμοποιήσει εάν η χώρα του δεχθεί επίθεση.
«Ήταν δικό μου αίτημα. Η Ρωσία δεν μου το επέβαλε», είπε σήμερα ο Λευκορώσος ηγέτης, σύμφωνα με τα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης. «Κανείς δεν έχει ξεκινήσει ποτέ πόλεμο με ένα πυρηνικό κράτος και δεν θέλω να πάει κανείς σε πόλεμο μαζί μας. Υπάρχει τέτοια απειλή; Ναι. Πρέπει να αντιμετωπίσω αυτήν την απειλή».
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απόφασή της να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία τον Μάρτιο. Υποστήριξε ότι δεν θα ήταν διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες διατηρώντας τμήματα του πυρηνικού τους οπλοστασίου σε μη πυρηνικά κράτη, όπως η Τουρκία, το Βέλγιο ή η Ιταλία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αμφισβήτησαν αυτή τη θέση και κατηγόρησαν τη Ρωσία για απερισκεψία και προσφυγή σε πυρηνικό εκβιασμό.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε στη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λουκασένκο νωρίτερα αυτό το μήνα, δηλώνοντας ότι η προετοιμασία της υποδομής στο Λευκορωσικό έδαφος βρισκόταν στο τελικό της στάδιο. Θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις 7 ή 8 Ιουλίου, είπε ο Πούτιν, υποδεικνύοντας καθυστέρηση μιας εβδομάδας σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.
Ο Λουκασένκο είπε στα μέσα ενημέρωσης σήμερα ότι ο μόνος λόγος χρήσης των όπλων θα ήταν μια επίθεση στη Λευκορωσία.
«Θεός φυλάξοι να μη χρειαστεί να πάρω μια απόφαση να χρησιμοποιήσω αυτό το είδος όπλου στην εποχή μας. Αλλά δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός, εάν υπάρξει επιθετικότητα εναντίον μας», είπε.
Το Μινσκ κατηγόρησε τα μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Λευκορωσία, ιδιαίτερα την Πολωνία, ότι διατηρούν υπερβολικό αριθμό στρατευμάτων σε θέσεις που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν προετοιμασία για επίθεση. Κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία για πολλές προκλήσεις κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.