Η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία προγραμματίζουν προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Ινδό πρωθυπουργό, δύο ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
Καθώς όλα είναι έτοιμα για την επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στις 20 Ιουνίου στην Λευκό Οίκο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία, διοργανώνουν δύο ημέρες νωρίτερα προβολή στην Ουάσιγκτον του ντοκιμαντέρ του BBC που προκάλεσε σάλο το τελευταίο διάστημα.
Το ντοκιμαντέρ India: The Modi Question, που απαγορεύτηκε στην Ινδία, επικεντρώνεται στον ρόλο του Ναρέντα Μόντι στις ταραχές στο Γκουτζαράτ το 2002, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι.
Ο Ινδός πρωθυπουργός, κυβερνήτης τότε στην περιοχή, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τις ταραχές και μια έρευνα που διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρήκε στοιχεία για τη δίωξή του.
Η ινδική κυβέρνηση είχε αντιδράσει με οργή στο ντοκιμαντέρ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντάς το «προπαγάνδα», ενώ οι φορολογικές αρχές της χώρας πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη τον Φεβρουάριο και η υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος άνοιξε έρευνα εναντίον του δικτύου τον Απρίλιο με κατηγορίες για παραβιάσεις των νόμων περί συναλλάγματος.
Ο Λευκός Οίκος τον περασμένο μήνα υπερασπίστηκε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μόντι όταν ρωτήθηκε για ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ινδία, με την εκπρόσωπο Τύπου Καρίν Ζαν Πιέρ να χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο χωρών ιδιαίτερα σημαντική.
Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως συνεχίζου να εκφράζουν ανησυχίες και να κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία τα τελευταία χρόνια υπό το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι, ειδικά σε ότι αφορά στη μεταχείριση των μειονοτήτων, των αντιφρονούντων και των δημοσιογράφων.