ΑΘΗΝΑ
03:27
|
04.05.2024
Ο απολογισμός αναμένεται να γίνεται ολοένα και πιο μακάβριος, καθώς αναφέρεται πως στο σκάφος μπορεί να επέβαιναν ακόμα και 750 άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριήμερο εθνικό πένθος τέθηκε από απόψε στις 21.00 σε ισχύ ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του πολύνεκρου, εφιαλτικού ναυαγίου 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, το εθνικό πένθος τηρείται «με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Σε νεότερη ενημέρωση, αναφέρεται πως οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 79 ενώ διασώθηκαν 104 άτομα, εκ των οποίων οι 21 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.Όλες οι σοροί των ναυαγών μεταναστών θα μεταφερθούν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθήνας και Πειραιά.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκάφος μπορεί να επέβαιναν ακόμα και 750 άτομα.

Νωρίτερα, τέσσερις ακόμα μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma από το σημείο του ναυαγίου στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά.

Σε κατάσταση συναγερμού πέρα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας, καθώς και αυτά της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ενώ έχει κληθεί να βρίσκεται στην υπηρεσίες όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών, από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κανείς από τους διασωθέντες δε φορούσε σωσίβιο.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο περιπολικά και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της FRONTEX.

Σε μια προσπάθεια απόσεισης κάθε ευθύνης για την τραγωδία ανακοινώθηκε, ότι αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο της FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία και σε αρκετές προσπάθειες επαφής με τους επιβαίνοντες εκείνοι αρνήθηκαν την παροχή κάθε βοήθειας, δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το σκάφος εκτός από το Λιμενικό προσέγγισαν το απόγευμα και δύο φορτηγά πλοία, με το πρώτο να παρέχει στους μετανάστες και πρόσφυγες τρόφιμα.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του σκάφους, ενώ όπως υποστηρίζει το Λιμενικό οι επιβάτες αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του. Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σήμερα το Λιμενικό κοινοποίησε φωτογραφίες του σκάφους πριν την ανατροπή του:

Στους 79 οι εντοπισμένοι νεκροί

Οι άνθρωποι που έχουν εντοπιστεί νεκροί ανέρχονται τώρα στους 79.

Παράλληλα, αριθμός των διασωθέντων φέρεται να παραμένει στους 104.

Οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως στο αλιευτικό σκάφος φέρεται να επέβαιναν ακόμα και περισσότεροι από 700 άτομα. 

Ανέβαλαν τις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί

Στην απόφαση να αναβάλλει την προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική ομιλία του στην πόλη της Πάτρας, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σκιά του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αντίστοιχα έπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ακύρωσε την ομιλία του στη Σητεία και επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ. Όσο περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες, οι σκέψεις μας στα θύματα και στους δικούς τους που κρέμονται στην άκρη ενός τηλέφωνου κάπου μακρυά να μάθουν αν οι άνθρωποι τους ζουν ή όχι», έγραψε, σε μία πρώτη αντίδραση, στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα

Στο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας μετέβη αργότερα σήμερα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο τέλος της εκεί επίσκεψης λογομάχησε με ομάδα νεαρών ακτιβιστών που επέκριναν τη στάση της στο μεταναστευτικό.

ΟΗΕ: «Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»

«Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Την επείγουσα ανάγκη «να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης», υπογράμμισε και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το ναυάγιο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Εκτενή ρεπορτάζ για την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών που ναυάγησαν στα ανοιχτά της Πύλου και βρίσκεται σε εξέλιξη, δημοσιεύουν ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Με συνεχόμενα τηλεγραφήματα αναφέρονται στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να διασωθούν οι ναυαγοί αλλά και να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων στο πλέον πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών σε ελληνικά ύδατα.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC News σε ανάρτηση του, τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης ενώ κάνει λόγο για 700 επιβαίνοντες σύμφωνα με εκτιμήσεις στο αλιευτικό σκάφος.

Στους φόβους για την αύξηση του αριθμού των νεκρών αναφέρεται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, που κάνει λόγο για μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Το πρακτορείο Reuters εκτός από τον αριθμό των νεκρών αναφέρει ότι παραμένει ασαφές πόσοι επέβαιναν όταν το πλοίο άρχισε να βυθίζεται κάνοντας αναφορές στα ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera παρουσιάζει αναλυτικά την επιχείρηση διάσωσης εστιάζοντας στην άμεση ενεργοποίηση των ελληνικών διασωστικών μέσων αλλά και την συνδρομή των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επιχείρηση διάσωσης αλλά και στους λαθρέμπορους που πηγαίνουν όλο και περισσότερο με μεγαλύτερα σκάφη στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της ηπειρωτικής Ελλάδας για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις τοπικές περιπολίες της ακτοφυλακής κάνει το Euronews.

Το Παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας στην Ευρώπη CGTN Europe κάνει λόγο για τουλάχιστον 32 νεκρούς ενώ το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο AlArabiya αναφέρεται με συνεχόμενες ειδήσεις στην επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα