Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να αναμιγνύονται σε ζητήματα που αφορούν το Πεκίνο και να επιβουλεύονται την ασφάλεια της χώρας του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Τσιν ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να σεβαστεί τις «βασικές ανησυχίες» της Κίνας, όπως η Ταϊβάν, και «να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και να βλάπτει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας στο όνομα του ανταγωνισμού».
Ο Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο διπλωματών, τόνισε την ανάγκη για επικοινωνία «ώστε να αποφευχθούν οι λάθος υπολογισμοί και οι συγκρούσεις» και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για διάφορα θέματα στην περιοχή αλλά και να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με το Πεκίνο.
«Συνομίλησα απόψε τηλεφωνικά με τον κρατικό σύμβουλο και υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσιν Γκανγκ. Συζητήσαμε τρέχουσες προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και διμερή και παγκόσμια ζητήματα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Εάν το ταξίδι του Μπλίνκεν πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα, την ώρα που η σύγκρουση για μια σειρά ζητήματα που κυμαίνονται από την Ταϊβάν μέχρι το εμπόριο και την πρόσφατη κρίση με τα υποτιθέμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια, έχουν φέρει μαύρα σύννεφα στη σχέση των δύο χωρών.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πληροφορίες για το ταξίδι του Μπλίνκεν, αλλά την περασμένη Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στο Πεκίνο στις 18 Ιουνίου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα είχα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε εν μέσω αυξανόμενης έντασης για τα ύποπτα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια που εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Έκτοτε, η Κίνα έχει απορρίψει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες των ΗΠΑ για επίσημες επαφές, αν και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, βρέθηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.