ΑΘΗΝΑ
19:42
|
11.05.2024
Είναι χαρακτηριστικό πως το Πεκίνο επέλεξε να είναι ο Μαχμούτ Αμπάς ο πρώτος Άραβας ηγέτης που επισκέπτεται το 2023 την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Στο Πεκίνο έφθασε νωρίς σήμερα (13 Ιουνίου 2023) το μεσημέρι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης με πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ καθώς το Πεκίνο ενδιαφέρεται έντονα να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μετά την συμφωνία που πέτυχε για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.

Οι πρόεδροι Αμπάς και Σι αναμένεται κατά τη συνάντησή τους να ανταλλάξουν απόψεις «για τις τελευταίες εξελίξεις στην παλαιστινιακή αρένα αλλά και σε περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» ανέφερε ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  WAFA  στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Είναι χαρακτηριστικό (όπως φρόντισαν νωρίτερα να επισημάνουν Κινέζοι αξιωματούχοι) πως ο Μαχμούτ Αμπάς είναι ο πρώτος Άραβας ηγέτης που επισκέπτεται το 2023 την Κίνα και θα συναντήσει εκτός των άλλων και τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία της σινικής κυβέρνησης που επιθυμεί ζωηρά να αναλάβει διπλωματικό ρόλο στη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής με στόχο μία μεσολάβηση που θα εκκινήσει την (παγωμένη εδώ και μία δεκαετία) διπλωματική διαπραγμάτευση για το παλαιστινιακό.

Οι ΗΠΑ, άλλωστε, έχουν αποσυρθεί από την αρένα της διπλωματίας σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό επιτρέποντας στο Ισραήλ να προχωρά σε κινήσεις και σχεδιασμούς που έχουν δρομολογήσει μία ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης. Παράλληλα η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν παρέλαβε τη σκυτάλη των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» που εξομαλύνουν τις σχέσεις του Ισραήλ με αραβικές χώρες (στο φόντο των συμφωνιών που υπογράφηκαν το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020 με Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Μαρόκο και Σουδάν).

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος από την πλευρά του έχει συμφέρον να αξιοποιήσει την επίσκεψη στην Κίνα καθώς φθίνει το γόητρό του και μαζί η επιρροή του κόμματός του Φατάχ στην  παλαιστινιακή πολιτική σκηνή υπέρ παλιότερων και νέων κομμάτων, πολιτικών σχηματισμών και ένοπλων οργανώσεων (με πρώτη τη «Φωλιά των Λιονταριών» που δεν υπακούει ούτε σε Φατάχ, ούτε σε Χαμάς, μολονότι στελέχη της είναι από διάφορους πολιτικούς χώρους).

Η επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου γίνεται επίσης στο φόντο της ανέξοδης κριτικής που ασκεί κατά καιρούς η κυβέρνηση Μπάιντεν για την κλιμακούμενη βία στα παλαιστινιακά εδάφη και την αύξηση των εβραϊκών εποικισμών που επιχειρούν να αποτρέψουν στην πραγματικότητα κάθε ρεαλιστική πιθανότητα για βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Νεκρός 19χρονος Παλαιστίνιος

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς πως λίγες ώρες πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο του Παλαιστίνιου Προέδρου στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου, Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν ακόμη μία εισβολή στον προσφυγικό οικισμό Μπαλάτα που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, δίχως αυτή τη φορά να επιτύχουν το βασικό στόχο τους που ήταν η σύλληψη διοικητικού στελέχους ένοπλης οργάνωσης.

Αντ’ αυτού σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο 19 ετών (πυροβολώντας τον στην κοιλιά, στο στήθος και στα πόδια) και τραυμάτισαν άλλα οκτώ άτομα. Το 19χρονο θύμα λεγόταν Φαρίς Αμπντούλ Μούνιμ Χασάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα