ΑΘΗΝΑ
14:34
|
19.05.2024
Δεκάδες συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας μετά τις 19.00 και τις 20.00 το βράδυ. Συνεχίζονται οι έρευνες με λιγοστές ελπίδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λιγοστεύουν, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για τον εντοπισμό κάποιων εκ των εκατοντάδων μεταναστών που επέβαιναν στο δουλεμπορικό που ναυάγησε το πρωί της 14ης Ιουνίου, ανοικτά της Πύλου, με αποτέλεσμα ως σήμερα τον θάνατο 78 ανθρώπων και τη διάσωση 104 ανδρών διαφόρων ηλικιών κυρίως από χώρες της Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Παρόλα αυτά ισχυρές δυνάμεις του λιμενικού συνέχιζαν ως την δύση του ηλίου τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και διάσωση επιζώντων στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Πελοποννήσου που έμελλε να γίνει ο νέος υγρός τάφος εκατοντάδων ανθρώπων, κυνηγημένων από φτώχεια, πολέμους, βία.

Νωρίς απόψε, ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Πύλου καθώς το Λιμενικό ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σύλληψη εννιά Αιγυπτίων.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως το δουλεμπορικό με τους εκατοντάδες μετανάστες δεν ξεκίνησε από τη Λιβύη όπως είχε αρχικά εννοηθεί αλλά από την Αίγυπτο κάνοντας στη συνέχεια στάση στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, επιβιβάζοντας τους μετανάστες, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Ανακοινώθηκε επίσης πως το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στις συλλήψεις εννιά εκ των διασωθέντων. Όλοι τους είναι Αιγύπτιοι και φέρεται πως ενήργησαν ως διακινητές.Πρόκειται για τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί νωρίτερα καθώς και για ένα ακόμη άτομο.

Τι είπε ο επικεφαλής της Frontex

Στην Καλαμάτα έφθασε νωρίτερα, σήμερα το απόγευμα, ο Ολλανδός διοικητής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς, που ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για το τι ακριβώς έγινε και το ρόλο της δύναμης που εκπροσωπεί εκφράζοντας παράλληλα αλληλεγγύη στους Έλληνες συναδέλφους του τονίζοντας πως «έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Χαρακτήρισε δε το γεγονός «φρικτό» τονίζοντας πως συναισθηματικά είναι με «τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού

Στην Καλαμάτα έφθασε σήμερα και ομάδα ατόμων του Τομέα Αναζητήσεων και Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε μία προσπάθεια να συμβάλλει στις ενέργειες για την επανασύνδεση των διασωθέντων με τις οικογένειές τους. Η ομάδα του ΕΕΣ έδωσε δύο τηλεφωνικούς αριθμούς και μία διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να έρθουν σε επαφή μαζί του όσοι επιθυμούν.

Ο Τομέας Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. απαντά στα τηλέφωνα: 210 5230 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο [email protected]

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης

Σε νεότερη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται πως έως νωρίς το απόγευμα σήμερα επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Νωρίτερα, αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν πως εντοπίστηκαν τουλάχιστον επτά από τους διακινητές μεταξύ των 104 που διασώθηκαν. Και οι επτά είναι Αιγύπτιοι. Σε επόμενη φάση, οι λιμενικοί αφού συγκεντρώσουν τις απαραίτητες καταθέσεις αναμένεται να παραδώσουν τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα ώστε αυτός να αποφασίσει εάν θα πρέπει να γίνουν συλλήψεις ή όχι.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει επί λέξει:

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) φρεγάτα Π.Ν., εννέα (09) παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν.

Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Λίγο πριν την τελευταία ανακοίνωση το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα φωτογραφία από το δουλεμπορικό του θανάτου μερικές ώρες πριν το εφιαλτικό ναυάγιο.

Στο Σχιστό οι 78 σοροί

Νωρίτερα, μεταφέρθηκαν στο Σχιστό οι 78 σοροί που ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου με φορτηγό-ψυγείο σε ειδικό χώρο.

Ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες νεκροτομές από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, προκειμένου να διευκρινιστούν τα σαφή αίτια θανάτου των δεκάδων άτυχων ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά τους 104 διασωθέντες αυτοί οδηγούνται σε δομή της Μαλακάσας, καθώς κρίθηκε πως είναι η πλέον κατάλληλοι για να τους φιλοξενήσει. Η μεταφορά γίνεται με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και μισθωμένα λεωφορεία.

Στιγμιότυπο από τη δομή της Μαλακάσας

Συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων πραγματοποιήθηκαν απόψε αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στο Σύνταγμα της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας σε ένα νέο κύμα αλληλεγγύης.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο ξεκίνησε μετά τις 20.00 το βράδυ στο Σύνταγμα μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, του ΣΕΤΗΠ και του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού.

Την ίδια περίπου ώρα ξεκίνησε άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια από συλλογικότητες.

Στη Θεσσαλονίκη, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) έχει προγραμματίσει για απόψε μετά τις 19.00 το βράδυ συλλαλητήριο με το σύνθημα:
«Ανοιχτά σύνορα, γκρεμίστε τους φράχτες, άσυλο για την προσφυγιά!»

Σε σχετική ανάρτηση στο Facebook,  η ΚΕΕΡΦΑ επισημαίνει:

«Δεν είναι ατύχημα, είναι ένα έγκλημα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της ΕΕ που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε παγίδα θανάτου για τους πρόσφυγες έχοντας υψώσει τους δολοφονικούς φράχτες από κάθε ασφαλές χερσαίο πέρασμα όπως στον ΄Εβρο. Έτσι σπρώχνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών και της μαφίας που επιχειρούν είσοδο μέσα από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές, από τις ακτές της Λιβύης. Οι διαπλοκές τους με την Αστυνομία έχουν άλλωστε στο φως».

Συλλαλητήρια μετά τις 7.00 το απόγευμα έγιναν σε κεντρικές πλατείες πόλεων όπως το Αγρίνιο, το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, τα Ιωάννινα, η Άρτα, κ.α.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χερσώνα: Ένας νεκρός, 16 τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα οι Μηχανικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα