ΑΘΗΝΑ
11:00
|
03.05.2024
Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, στα αμπάρια σύμφωνα με τους διασωθέντες, οι οποίοι μεταφέρονται στη Μαλακάσα.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παγκόσμιο σοκ και πολλαπλά ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται μετά το χθεσινό τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με κύριο να παραμένει το ερώτημα πόσοι δυστυχισμένοι άνθρωποι ταξίδευαν στον γνωστό πολύνεκρο δίαυλο της Μεσογείου που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, τάζοντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Με τους διασωθέντες να παραμένουν στους 104 σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις και τους νεκρούς να αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 78 που έχουν έως τώρα ανασυρθεί οι έρευνες των Αρχών στην περιοχή συνεχίστηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, όλη τη νύχτα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ιδίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών η οποία θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

Οι 78 σοροί που έχουν εντοπιστεί μεταφέρθηκαν σήμερα με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

Οι διασωθέντες πέρασαν τη νύχτα σε έναν άκρως ακατάλληλο, σύμφωνα με καταγγελίες χώρο, στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας όπου και διανυκτέρευσαν. Σήμερα αναμένεται να μετακινηθούν σε δομή στη Μαλακάσα. Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες· η κατάσταση τους χαρακτηρίζεται σχετικά καλή.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς είπαν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους από 50 ως 100 παιδιά στα αμπάρια, ενώ οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. «Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Αγωνιώδεις κλήσεις συγγενών

Πρόσθεσε δε πως λαμβάνει αγωνιώδεις κλήσεις και μηνύματα στο κινητό του από συγγενείς ανθρώπων που επέβαιναν στο τραγικό σκάφος και αναζητούν αγωνιωδώς ένα σημάδι ζωής των δικών τους ανθρώπων. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» ανέφερε, τονίζοντας ότι το πρόβλημα ενημέρωσης των συγγενών πρέπει να λυθεί.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Τριήμερο εθνικό πένθος – Αναβλήθηκε το debate

Εντωμεταξύ στα πλαίσια του τριήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχτεί συνεδρίασε σήμερα η διακομματική επιτροπή και αποφάσισε την αναβολή του εκλογικού debate που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα στις 9 το βράδυ. Όπως ανακοινώθηκε οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέα ημερομηνία και αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε αν καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την Καλαμάτα αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως το ο σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Εργατικά Συνδικάτα, Σωματεία και συλλογικότητες διοργανώνουν συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα, με το κάλεσμα για την Αθήνα να έχει οριστεί για τις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ορίστηκε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση

Εντωμεταξύ, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ορίστηκε Αντεισαγγελέας του Ανώτατου δικαστηρίου προκειμένου να εποπτεύσει των ερευνών και όλων των ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται. Ο Ισιδωρος Ντογιάκος ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Γεώργιο Οικονόμου την εποπτεία. Στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των αιτιών και ευθυνών για το ναυάγιο, εποπτεύει ήδη όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

«Το λιμενικό γνώριζε από χθες για την βάρκα και δεν τους διέσωσε»

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, βραβευμένος ακτιβιστής και διασώστης, επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές αρχές για μεγάλη καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών προσφύγων και μεταναστών στην Πύλο, κάνει λόγο για, περίπου, 550 αγνοούμενους και ζητά «να συλληφθούν άμεσα αυτοί που άφησαν τον κόσμο να πνιγεί!». 

Στην ανάρτησή του αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν και από το ιταλικό λιμενικό και από την Frontex και από το Alarmphone το μεσημέρι της Τρίτης (13/6). «Το ελληνικό λιμενικό γνώριζε από χθες το μεσημέρι για την βάρκα και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΕ!», αναφέρει και υποστηρίζει ότι «το παράκτιο περιπολικό σκάφος του λιμενικού (Π.Π.Λ.Σ.) έφτασε δίπλα και απλά τους κοιτούσε! Η δικαιολογία; Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να διασωθούν!».

Συνελήφθησαν 7 Αιγύπτιοι ως διακινητές

Στη σύλληψη επτά ανδρών έχουν προχωρήσει οι Αρχές οι οποίοι κατηγορούνται ως οι διακινητές που είχαν στοιβάξει στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου εκατοντάδες μετανάστες.

Ανακοίνωση Frontex για το ναυάγιο

Ανακοίνωση στην οποία «δείχνει» ως αποκλειστικά αρμόδιες για την ενημέρωση αναφορικά με το ναυάγιο στην Πύλο, τις ελληνικές αρχές εξέδωσε η Frontex.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ανοιχτά των ελληνικών αρχών. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τις οποίες συντονίζουν οι ελληνικές αρχές, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το αεροσκάφος παρακολούθησης της Frontex εντόπισε το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 UTC και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές.

Όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στο Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού και Διάσωσης.

Επιπλέον, σε σχέση με άλλον εντοπισμό σκάφους σε κίνδυνο νότια της Κρήτης, ξεκίνησε επιχείρηση SAR και 80 μετανάστες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες».

Ιταλός ΥΠΕΣ για το ναυάγιο

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Skytg24, στο τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά της Πελοποννήσου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Στην Πελοπόννησο έλαβε χώρα μια μεγάλη τραγωδία που μας προκαλεί πόνο, όπως συνέβη και με ανάλογες στο παρελθόν. Ελπίζω να μην συμβούν ποτέ πια, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι. Αυτό όμως μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στον δρόμο που ακολουθούμε: να μπλοκάρουμε τους διακινητές ανθρώπων, να εργαστούμε για να τους νικήσουμε.Μπορούμε να το κάνουμε μαζί με την Ευρωπη. Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τις περασμένες ημέρες ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση».

Γιατροί του Κόσμου: 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε αυτό το πέρασμα – Είναι ένα πραγματικό νεκροταφείο

Η Γαλλίδα πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Γιατροί του ΚόσμουΦλοράνς Ριγκάλ δήλωσε «Απαιτούμε επιτέλους πραγματικές πολιτικές διάσωσης στη θάλασσα από τις κρατικές υπηρεσίες», χαρακτηρίζοντας την ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες «προβλέψιμη». Απαιτείται «ισχυρή κινητοποίηση των κρατών» και σαφείς «επένδυση σημαντικών οικονομικών πόρων στην διάσωση ανθρώπων».

Θύμισε, ότι από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 20.000 ανθρώπινες ζωές μόνο σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου, που αποτελεί πέρασμα από τις αφρικανικές ακτές προς την ευρωπαϊκή ηπειρο. Η κεντρική Μεσόγειος «είναι ένα πραγματικό νεκροταφείο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα