ΑΘΗΝΑ
10:28
|
19.05.2024
Στην κινητοποίηση για την τραγωδία στην Πύλο, στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα, καλεί η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την τραγωδία ανοικτά της Πύλου, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αναβολή του 24ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες του σήμερα το απόγευμα.

«Με τεράστια θλίψη και ακόμα μεγαλύτερη οργή ανακοινώνουμε ότι το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αναβάλλεται. Αντί για αυτό, θα συμμετέχουμε στη σημερινή πορεία στις 6 στην Καμάρα, και σε όσες κινητοποιήσεις οργανωθούν τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ένα γέλιο, μα χίλια δάκρυα

Μια μέρα προτού ξεκινήσουμε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μάθαμε την τραγική είδηση. Ένα ακόμα πλοίο, με τουλάχιστον 450, πιθανά κι 750, πρόσφυγες και προσφύγισσες, βούλιαξε στα ανοιχτά της Πύλου. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κι εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Τα λόγια έχουν στερέψει. Οφείλουμε όμως να φωνάξουμε τουλάχιστον, για μια ακόμα φορά, ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν αυτουργούς. Την κυβέρνηση, που επαίρεται πως σφράγισε τα σύνορα, ωθώντας τους πρόσφυγες σε όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές. Την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οργανώνει συνειδητά αυτή τη σφαγή στα σύνορά της, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Και, για να τα λέμε όλα, τα εγκλήματα έχουν και ηθικούς αυτουργούς: όλους αυτούς που στηρίζουν ή ανέχονται αυτόν τον ανηλεή πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα που μαίνεται εδώ και τρεις δεκαετίες στο Αιγαίο, τον Έβρο, τη Μεσόγειο.

Οι υποκριτικοί θρήνοι για τις χαμένες ζωές, η απόδοση ευθυνών στους «δουλέμπορους» ή τους ίδιους τους πρόσφυγες, μεγαλώνουν την οργή μας. Η απάντηση είναι μόνο μία: ανοιχτά σύνορα, άσυλο και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ανοιχτοί και ασφαλείς διάδρομοι για όσους και όσες θέλουν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις ή την ακραία φτώχεια, που η ίδια η Δύση προκαλεί σε Αφρική και Ασία. Ελευθερία στη μετακίνηση και δικαίωμα στην παραμονή. Όποιος και όποια δεν είναι με αυτό, είναι με τον θάνατο.

Για αυτά ακριβώς τα προτάγματα, οργανώνουμε εδώ και 24 χρόνια το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή. Αυτή τη στιγμή, νιώθουμε ότι το φεστιβάλ, με τον χαρακτήρα και τον πλούτο εκδηλώσεων που θέλουμε να έχει, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αντί για αυτό, θα συμμετέχουμε στη σημερινή πορεία στις 6 στην Καμάρα, και σε όσες κινητοποιησεις οργανωθούν τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, καλούμε συνέλευση στο χώρο του φεστιβάλ (Πάρκο Ξαρχάκου, αν βρέχει Στέκι Μεταναστ(ρι)ών) για να συναποφασίσουμε τις επόμενες δράσεις.

Ολ@ στους δρόμους, να φωνάξουμε με κάθε τρόπο: εμείς, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα