ΑΘΗΝΑ
19:08
|
28.04.2024
Το Τόκιο φέρεται να αναζητά τρόπους να βοηθήσει την αντεπίθεση του Κιέβου, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία του για τις εξαγωγές όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την αποστολή βλημάτων πυροβολικού από τα δικά της οπλοστάσια για να ανανεωθούν τα αποθέματα της Ουάσιγκτον, τα οποία εξαντλούνται ταχέως, λόγω της αποστολής πυρομαχικών στην Ουκρανία, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η Ιαπωνία απέχει από την εξαγωγή φονικών όπλων.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο «άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες», αναφέρει ότι το Τόκιο θα μπορούσε να προμηθεύσει βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο, εάν εγκριθεί, δεν θα συνεπαγόταν την απευθείας αποστολή ιαπωνικών πυρομαχικών στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση και ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να συνεργάζονται με την Ιαπωνία και περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο για να παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία».

Η Ιαπωνία έχει διαθέσει στην Ουκρανία αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και άλλη μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια, αλλά έχει απόσχει από το να στείλει θανατηφόρα όπλα στο Κίεβο.

Επί του παρόντος, η ιαπωνική κυβέρνηση απαγορεύεται να στείλει θανατηφόρα όπλα στο εξωτερικό βάσει αυτοεπιβληθέντων περιορισμών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα της χώρας και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό άρχισαν να συζητούν την χαλάρωση αυτών των κανόνων νωρίτερα φέτος, με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να δηλώνει θετικός σε κάτι τέτοιο.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Νότια Κορέα συμφώνησε να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο «εμπιστευτικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, τα πυρομαχικά θα αποστέλλονταν στις ΗΠΑ, προτού μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι υπήρχαν «ανακριβή μέρη» στο άρθρο της WSJ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υποτιθέμενη συμφωνία.

Όπως και η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής παράσχει μόνο οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ απέφυγε να μεταφέρει όπλα.

Η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει τη μεταφορά περισσότερων από 2 εκατομμυρίων βλημάτων των 155 χιλιοστών στο Κίεβο από την έναρξη της σύγκρουσης, αξιοποιώντας τα αποθέματά της στο Ισραήλ, τη Γερμανία, το Κουβέιτ και τη Νότια Κορέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα