ΑΘΗΝΑ
06:18
|
19.05.2024
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, ζήτησε από τους διαιτητές «μηδενική ανοχή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρέπει να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» έναντι του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο και οι διαιτητές σε όλα τα επίπεδα οφείλουν να διακόπτουν τους αγώνες όταν εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), Τζιάνι Ινφαντίνο, από τη Βαρκελώνη.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από τη συνάντησή του με τον Βραζιλιάνο παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης Βνίσιους Τζούνιορ, ο οποίος στοχοποιήθηκε και έγινε αποδέκτης ρατσιστικών σχολίων και εκδηλώσεων το τελευταίο διάστημα.

Τον περασμένο μήνα, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέθεσε καταγγελία στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας υποστηρίζοντας ότι η ρατσιστική κακοποίηση του Βινίσιους αποτελεί έγκλημα μίσους, αφού ο παίκτης στοχοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ήττας της ομάδας του από τη Βαλένθια.

Ο επικεφαλής της FIFA χαρακτήρισε τους ρατσιστές «εγκληματίες» και είπε ότι οι ποδοσφαιρικές αρχές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

«Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να μιλάμε για ρατσισμό και διακρίσεις, αλλά να αναλαμβάνουμε δράση με αποφασιστικό και πειστικό τρόπο  και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή», είπε ο Ινφαντίνο μετά τη συνάντηση με τον Βινίσιους.

«Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο αν υπάρχει ρατσισμός, ας σταματήσουμε λοιπόν τα παιχνίδια» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι διαιτητές έχουν την δυνατότητα να διακόπτουν τον αγώνα σε περίπτωση ρατσιστικών εκδηλώσεων και πρέπει να την εκμεταλλευτούν.

«Θέλουμε να εντοπίσουμε τους ρατσιστές στα γήπεδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι εγκληματίες. Πρέπει να αποκλειστούν από τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Οι αρχές πρέπει να οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους στα δικαστήρια και αυτό θα το πούμε σε όλους. Ο ρατσισμός είναι έγκλημα», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε δε, ότι η FIFA θα συστήσει ομάδα εργασίας, με τον Βινίσιους να έχει εξέχοντα ρόλο, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ομοσπονδία είχε δημιουργήσει μια παρόμοια επιτροπή κατά του ρατσισμού το 2013 μετά από ένα περιστατικό κακοποίησης που υπέστη στην Ιταλία ο μέσος της Μίλαν Κέβιν Πρινς Μποατέγκ. Η επιτροπή διαλύθηκε τρία χρόνια μετά, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Ινφαντίνο, ανακοινώνοντας πως «είχε εκπληρώσει πλήρως την προσωρινή της αποστολή».

Πρόκειται για αστείο; Η FIFA, μετά από παρότρυνση του Τζιάνι Ινφαντίνο, διέλυσε την αντιρατσιστική ομάδα δράσης της στην οποία ήμουν μέλος από το 2013-2016, παρά το γεγονός ότι ζήτησα, τον Ιούλιο του 2016, την ενίσχυσή της. Η FIFA είπε ότι «εκπλήρωσε την αποστολή της». Τους πήρε 7 χρόνια για να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρατσισμός είναι ακόμα στο ποδόσφαιρο;, σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο Βρετανο-νιγηριανός δημοσιογράφος Οσάσοθ Ομπαγιουάνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα